ELEKTROMOBILNOST

Novo poglavlje u povijesti autoindustrije: Elektro mreže pokretat će sav naš život

Električna vozila mnogi smatraju (bliskom) budućnošću automobilske industrije

Sve je izglednije da će velik broj automobila budućnosti, barem one relativno bliske, za pokretanje koristiti električnu energiju. Neke svjetski poznate tvrtke, poput Siemensa, uvjerene su i u potpunu elektrifikaciju budućih automobila te intenzivno rade na razvoju infrastrukture koja bi, među ostalim, podržavala elektromobilnost.

Proizvodnja i distribucija

Upravo električna vozila mnogi smatraju novim poglavljem u povijesti autoindustrije. No, jedan od najvećih izazova na putu prema potpunoj elektrifikaciji automobila, tvrde njemački stručnjaci, jest osiguranje dovoljno energije električnim vozilima. Dosadašnje elektroenergetske mreže morat će se promijeniti u interaktivne pametne mreže koje će omogućavati proizvodnju i jednostavnu distribuciju svim potrebnim potrošačima, od kućnih uređaja do automobila. Uspješna integracija u te pametne mreže omogućit će maksimalnu učinkovitost i održivost, smanjiti troškove energije potrošačima te istodobno poboljšati stabilnost mreže.

Među ostalim, Siemens u budućnosti zamišlja pametne zgrade u kojima će se optimizirati upravljanje energijom. Tako će se, primjerice, u razdobljima kada će struja biti lako dostupna ona puniti u skladišne kapacitete, poput električnih automobila, kako bi se u najboljoj mogućoj mjeri iskoristila kada dođe do nestašice. Pametne zgrade i kuće ujedno će elektroenergetsku mrežu opskrbljivati strujom iz vlastite proizvodnje, primjerice iz solarnih panela, te ju pohranjivati u vlastite skladišne kapacitete, poput baterija.

Bežično spajanje

Smatra se i kako će elektrifikacija automobila dovesti do novih načina njegova koncipiranja i proizvodnje te niza novih funkcija, poput integracije u naprednu infrastrukturu elektroenergetske mreže. Štoviše, automobil budućnosti, smatraju u Siemensu, bit će njen aktivan sudionik. Primjerice, automobili bi bežičnim spajanjem na stanice za brzo punjenje strujom za svega nekoliko minuta napunili kapacitete baterija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 02:47