JESU LI SIGURNI?

Obični auti su otporni, ali što kada grom pogodi električni auto?

Mnogi se pitaju i da li je sigurno puniti električni auto tijekom grmljavine

Električni auto na punjaču, ilustracija

 Directphoto Collection/Alamy/Alamy/Profimedia

Česta nevremena diljem svijeta pokrenula su raspravu o utjecaju grmljavine na električne automobile.

Dok su automobili s motorima unutarnjeg izgaranja tijekom godina dokazali svoju otpornost na udare groma, postavlja se pitanje kako se slične situacije odražavaju na električna vozila.

Iskustva pokazuju da električni mogu podnijeti munje isto kao i standardni automobili. Struja munje prirodno teži uzemljenju, a zahvaljujući gumama, električna vozila su izolirana i sigurna tijekom udara groma.

Metalna karoserija vozila služi kao štit, preusmjeravajući električnu energiju dalje od unutrašnjosti vozila, čineći putnike sigurnima.

Međutim, australska Vatrogasna i spasilačka služba (NSW) upozorava da u slučaju sudara, požara ili potapanja električnog vozila, treba biti iznimno oprezan zbog moguće kompromitacije visokonaponske baterije.

image

Električni auto, ilustracija

Shutterstock

Preporučuje se brza provjera vozila za potencijalna oštećenja nakon udara groma, a u slučaju nejasnoća, konzultacije s kvalificiranim tehničarom ili službom pomoći na cesti.

Kada su u pitanju oluje, mnogi se pitaju je li sigurno puniti električni auto tijekom grmljavine?

Iako punjenje kao takvo nije opasno, važno je biti oprezan prilikom spajanja vozila na punjač. Specijalizirani konektori osmišljeni su tako da tijekom punjenja propuštaju minimalnu količinu vode, a sustavi vozila provode detaljne sigurnosne provjere prije nego što dozvole protok električne energije.

Tim Washington, izvršni direktor tvrtke Jet Charge, ističe važnost provjere kabela priključaka, posebno pri punjenju istosmjernom strujom po vlažnom vremenu. Svaka oštećenja ili izloženost kabela mogu predstavljati rizik, stoga je nužno osigurati da je oprema ispravna prije upotrebe.

U suštini, električni automobili su dizajnirani da budu sigurni i pouzdani, čak i kada nebo svijetli od munja. S pravilnim postupanjem i oprezom, vozači mogu biti potpuno sigurni tijekom nevremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:15