PRISJELO IM

Obitelj ostala u šoku: Nova baterija za rabljeni električni auto košta više od samog vozila

17-godišnjakinja je električni Focus vozila samo pola godina prije nego što je na kontrolnoj ploči zasvijetlila poruka upozorenja

2014. Ford Focus Electric

 Ford

Obitelj na Floridi je ostala zaprepaštena nakon što je dobila velikodušnu ponudu za zamjenu baterija u svom rabljenom električnom vozilu. Naime, ponuda je iznosila više nego što obitelj platila za svoj rabljeni Ford Focus Electric iz 2014.

Focus Electric je kupljen za 17-godišnju kćer kojoj je trebao automobil da se odveze do škole i nazad. Obitelj je platila 11.000 dolara (81.000 kuna) za EV koji je na satu imao 96.560 kilometara. "U početku je sve bilo dobro", rekla je 17-godišnja Avery za KVUE News. "Voljela sam ga. Bio je malen, tih i sladak. I odjednom je prestao raditi".

image

2014. Ford Focus Electric

Ford

Avery je Focusa vozila samo pola godina prije nego što je na kontrolnoj ploči zasvijetlila poruka upozorenja. Obitelj ga je odvezla u servisnu radionicu, i ispostavilo se da je ovo čest problem za automobil. "Zastupništvo Forda savjetovalo nam je da možemo zamijeniti bateriju. To bi nas koštalo 14.000 dolara (103.000 kuna)".

To je već bilo 3000 dolara (22.000 kuna) više nego što je obitelj platila za automobil, a ponuda je bila samo za dio. Troškovi instalacije i rada dodatno bi povećali cijenu zamjene baterija. "Ako ga ne želimo popraviti, zastupništvo Forda u okrugu Pinellas ponudilo nam je samo 500 dolara (3600 kuna) da kupi auto kakav jest", rekao je Averyn djed Ray.

image

2014. Ford Focus Electric

Ford

Daljnjim istraživanjem otkriveno je da baterije ni nisu dostupne za automobil. "Dakle, nije bilo važno. Mogle su koštati duplo više, a mi to još uvijek nismo mogli nabaviti", rekao je Ray.

Obiteljska poruka ljudima koji su zainteresirani za kupnju električnih vozila je - istražite. Poput motora, baterija je jedan od najsloženijih i najvažnijih dijelova električnog vozila, zbog čega ju je teško zamijeniti, ali i prilično skupo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2023 01:24