CIJENA, SITNICA!

Odavno je Mercedes imao električni superauto: Sada se prodaje 1 od tek 9 SLS-a AMG Electric Drive

Automobil je prvi put predstavljen na Paris Motor Showu 2012. godine, a isporuke su započele sljedeće godine
Mercedes SLS AMG Electric Drive
 RM Sotheby‘s

Na web oglasniku RM Sotheby osvanuo je oglas za Mercedes SLS AMG Electric Drive, izuzetno rijedak električni model kojeg je Mercedes proizveo u samo 9 primjeraka iako je u planu bila izrada od 100 komada. Automobil je prvi put predstavljen na Paris Motor Showu 2012. godine, a isporuke su započele sljedeće godine.

image
Mercedes SLS AMG Electric Drive
RM Sotheby‘s

Riječ je o razdoblju kada još tržište nije bilo opterećeno fascinacijom električnim automobilima, a s obzirom da je koštao preko 400.000 eura (3.000,000 kuna), jasno je zašto je proizveden u tako malom broju. Međutim, tada prije gotovo deset godina Mercedesu je eksperiment pretvorio u malu seriju i na neki način previdio današje trendove i na tome im treba čestitati.

image
Mercedes SLS AMG Electric Drive
RM Sotheby‘s

Iako se trenutno nalazi u Nizozemskoj, auto 2013. godine je isporučen u Švicarsku. Na satu ima manje od 3800 kilometara, a posljednji put je servisiran u svibnju 2018. godine. Poprilično smo znatiželjni što servis na električnom superautomobilu podrazumijeva. S obzirom na električni karakter, lakiran je prikladnom neon zelenom bojom, a crna kožna unutrašnjost pristaje uz crne sportske alu naplatke.

image
Mercedes SLS AMG Electric Drive
RM Sotheby‘s

Pokreću ga četiri elektromotora koji proizvode kombiniranu izlaznu snagu od 751 KS i 1000 Nm okretnog momenta. Svaki od ovih elektromotora može postići do 13.000 okretaja u minuti, a svaki teži samo 45 kilograma. Napaja ih litij-ionska baterija od 60 kWh koja je, kao nova, pružala domet od 250 kilometara.

image
Mercedes SLS AMG Electric Drive
RM Sotheby‘s

Nadalje, s obzirom da SLS Electric Drive teži više od 2 tone, specifikacije performansi su mu prilično impresivne. Do stotke mu treba samo 3,9 sekundi, a sposoban je razviti maksimalnu brzinu od 250 km/h, što je dosta za električni automobil iz 2012. godine. Njegov brat benzinac SLS AMG GT treba 3,7 sekunde do stotke, što je samo 0,2 sekunde manje od Electric Drive-a koji je od njega teži za više od pola tone.

image
Mercedes SLS AMG Electric Drive
RM Sotheby‘s

Ako ste mislili da mu je prvotna cijena kad je 2012. bio nov bila pretjerena (400.000 eura), možda ćete se iznenaditi kad saznate da sadašnji vlasnik iz Nizozemske za njega traži čak 1,050.000 eura, što je više nego duplo nego kad je automobil predstavljen. Mislite li da ga je vlasnik ipak precijenio?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:18