TRŽIŠTE AUTOMOBILA

Odlični rezultati u lipnju ukazuju na oporavak

Volkswagen je apsolutni broj 1 sa čak 720 registracija. Tu su uključene manje flote, naročito od Auto Zubaka, ali ništa spektakularno poput policije koja je pumpala tržište na početku godine
 Elvir Tabaković

Čini se da se tržište ipak pomalo oporavlja. Tako je, prema podacima Promocije plus, prošlog mjeseca registrirano 4469 automobila, 20 posto više nego lani u istom periodu. Ovaj put ‘krivac’ nije policija koja je završila obnovu svoje flote.

Volkswagen je apsolutni broj 1 sa čak 720 registracija. Tu su uključene manje flote, naročito od Auto Zubaka, ali ništa spektakularno poput policije koja je pumpala tržište na početku godine. Sva tri modela - Polo, Golf i Passat - očito imaju svoje kupce. Opel je također ubilježio dobar mjesec (583 registracije) i popeo se ukupno na drugo mjesto.

Opelove agresivne kampanje očito su urodile plodom, a nešto je malo i rent-a-car vozila. Renualt je ubilježio najslabiji mjesec od početka godine, a razlog je manjak isporuka traženog ‘generation’ modela, što bi se trebalo uskoro i nadoknaditi. Peugeot ima stotinjak registracija više od Citroëna, a Škoda je već u prvim mjesecima praktično prodala svoju kvotu za ovu godinu.

Seat već drugi mjesec zaredom ima odličnu prodaju i bit će zanimljivo pratiti daljnje rezultate koji će pokazati je li riječ o jednokratnoj narudžbi ili se pak španjolska tvrtka vraća u top 10. Nissan je zahvaljujući odličnoj akciji mjeseca dizela japanski broj 1 u lipnju sa 102 registracije, ispred Toyote koja ima 94 registracije.

Audi je u premium segmentu malo odmaknuo BMW-u, dok Mercedes polako, ali sigurno raste. Srpanj će donijeti i konačan odgovor na pitanje je li lipanj bio slučajnost ili se automobilsko tržište u Hrvatskoj stvarno oporavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:24