NOVI ZAKON

Odlučeno je: Sva velika parkirališta u Francuskoj moraju postaviti krovove sa solarnim pločama

Zakon će stupiti na snagu 1. srpnja 2023. godine. ‘Ne smijemo odgađati provedbu dekarbonizacije našeg gospodarstva‘

Parkiralište za automobile

 Profimedia

Novi zakon u Francuskoj zahtijevat će da sva velika parkirališta budu pokrivena solarnim pločama.

Kao dio poticaja predsjednika Emmanuela Macrona za očuvanje okoliša, novoodobreni zakoni zahtijevat će da sva postojeća i nova parkirališta s prostorom za najmanje 80 vozila budu pokrivena solarnim pločama.

Vlasnici parkirališta s između 80 i 400 mjesta morat će dodati solarne panele u sljedećih pet godina.

Oni koji upravljaju parkiralištima s više od 400 mjesta morat će se uskladiti u roku od tri godine.

image

Emmanuel Macron

Profimedia

Francuska vlada prvotno je planirala primijeniti prijedlog zakona na parkirališta veća od 2500 četvornih metara, no umjesto toga odlučila se odlučiti za ona s određenim brojem parkirnih mjesta.

Taj bi potez mogao generirati do 11 gigavata energije za zemlju, što je otprilike jednako 10 nuklearnih reaktora.

Zakon će stupiti na snagu 1. srpnja 2023. godine. "Ne smijemo odgađati provedbu dekarbonizacije našeg gospodarstva", opisala je senatorica Agnès Pannier-Runacher tijekom nedavne rasprave. Ne čini se da će francuska vlada pružiti bilo kakvu financijsku pomoć operaterima parkirališta koji su prisiljeni instalirati skupe solarne krovove.

image

Parkiralište u Francuskoj

Web Screenshot

Ipak postoje neke iznimke. Na primjer, ona parkirališta koja imaju "tehnička, sigurnosna, arhitektonska, baštinska i ekološka ograničenja" mogla bi biti pošteđena. Također, ona parkirališta čijih je pola površine prekriveno hladom obližnjih drveća također bi mogla izbjeći postavljanje solarnih panela.

Brojna parkirališta diljem Francuske već imaju krovove od solarnih ploča. Možda najistaknutiji primjer parkirališta s krovom od solarnih panela je parkiralište koje koristi belgijski Zoon. Njegovo veliko parkiralište ima 62.000 solarnih panela iznad glave koji generiraju oko 20 megavata energije, više nego dovoljno za napajanje zoološkog vrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:37