starodobna vozila

Održan Oldtimer Promo Tour Makarska: Najviše pažnje plijenio fantastičan Fiat 1100 E iz 1949. godine

Na makarskoj rivi pojavili su se i povijesni modeli Alfa Romea, BMW-a, Peugeota, Opela, Forda kao i jedna stara Vespa

Oldtimer promo tour Makarska

S dolaskom lijepog vremena članovi brojnih oldtimer klubova diljem Hrvatske glancaju i pripremaju svoje ljubimce za prve vožnje i okupljanja starodobnih vozila.

Druženja i skupovi sve su učestaliji s dolaskom ljepšeg vremena pa je tako prošlog vikenda vožnja "Oldtimer Promo Tour" okupila vlasnike oldtimera uglavnom s juga zemlje, od Zadra preko Splita do Makarske, koja je ujedno bila "pozornica" za okupljanje i predstavljanje domaćih oldtimera ljubiteljima starina, znatiželjnicima i turistima.

image

Oldtimer promo tour Makarska

Nakon Omiša, većina sudionika je krenula prema Makarskoj i putem su izazvali buru pozitivnih emocija, ali prije toga, Vidikovac uz magistralu na prijevoju Dupci na nadmorskoj visini od 300 m, bio točka za odmor kolone Oldtimer Promo Toura.

U lijepom prirodnom okruženju juga zemlje zablistale su starodobne legende poput klasičnog britanskog kabrioleta Triumpha Spitfire, kultnog BMW 1602, a pojavili su se i "mlađi starodobnici" poput kultne Ford Fieste RS s kojom je vlasnik bio osvojio 2. mjesto u premijernoj sezoni Kupa povijesnih automobila.

image

Oldtimer promo tour Makarska

Smještena podno Biokova, Makarska koja kao da spaja planinu i more u zagrljaju dva poluotoka, Osejave i Svetog Petra, zapravo je jedina prirodna luka između ušća Cetine i Neretve. Ovaj put je prigrlila i ugostila kolonu oldtimera.

Osim starih automobila puno je pažnje privlačila atraktivna nebesko plava Piaggio Vespa iz 1954. godine. Riječ je o super uščuvanoj prvoj generaciji s motorom od 150 ccm oznake VL1T koja se od kad je stigla iz Italije 1954. nalazi kod obitelj Caratan s otoka Hvara.

image

Oldtimer promo tour Makarska

Uz spomenute oldtimere, na makarskoj rivi pojavili su se i čuvena Alfa Romeo Junior iz 1970., dva Mercedesa, Opel Kadett C, Peugeot 304 cabrio te Fiat 124 sport coupe. Najstariji model na okupljanju i svakako najatraktivniji model bio je povijesni Fiat 1100 E iz 1949. godine koje se proizvodio od 1938. do 1953. s motorom od 35 KS, a koji je sve oduševio oblikom i brojnim zaboravljenim automobilističkim detaljima koji ga posebno danas, čine zaista atrakcijom.

image

Oldtimer promo tour Makarska

Svi koji su se zatekli na Makarskoj rivi prošle nedjelje mogli su uživati u prezentaciji starodobnih vozila na otvorenom što je i najbolji način, kako vjeruju organizatori, za očuvanjem baštine na kotačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 19:15