OTKRIVAMO

Odzvonilo jurišnicima: Do 2012. sve hrvatske ceste bit će pokrivene kamerama!

Sredinim rujna u okolici Splita postavljene su prve četiri kamere vrijedne 1,5 milijuna kuna, kojima je u samo mjesec dana u prebrzoj vožnji uhvaćeno više od 3000 vozača

Alo brale, stiga nam je Big Brother – zakovitlala se Splitom brzo priča o četiri kamere za simanje prebrzih, koje je Ministarstvo unutarnjih poslova sredinom rujna postavilo na cestama prema Klisu, Kaštelama i Stobreču te na ulazu u grad kod Smokovnika. Ne bez vraga. Prema podacima koje smo dobili iz policije, u prvih mjesec dana korištenja dnevno su bilježile više od 100 prekoračenja brzine, od kojih niti jedno nije manje od 20 km/h.

Jednostavno računicom, samo u listopadu je u prekršaju zatečeno preko 3000 vozača, isprva uglavnom Splićana, a kasnije slabije informiranih posjetitelja Dioklecijanovog grada, koji će u proračun na račun kazni uplatiti barem 3 milijuna kuna (ako se za prosječno prekoračenje brzine uzme 20 do 30 km/h izvan neselja, za što je propisana kazna od 1000 kuna). Sudeći prema tome, ulaganje u digitalnu fotografsku opremu, vrijednu s ugradnjom 370.000 kn po komadu, već se isplatilo.

S druge strane, došlo je do željenog usporavanja prometa - u policiji ističu da je svrha postavljanja kamera prije svega prevencija, što dokazuje i postupak Ministarstva unutarnjih poslova, koje je u suradnji s Hrvatskim cestama izradilo prometni znak namijenjen upozoravanju vozača da im se kontrolira brzina. Ipak, zbog armije cestovnih jurišnika, spremnih voziti i dvostruko preko ograničenja brzine, zajamčeno je i izdašno punjenje proračuna.

Takvima se sigurno neće svidjeti i sljedeća najava. Naime, postavljanje četiri fiksne kamere u okolici Splita samo je početak opsežnijeg plana. Sličnom opremom u sljedećih pet godina MUP planira premrežiti čitavu Hrvatsku, tako da niti jedan pedalj dionica koje nadležne službe procijene kritičnima ne ostane bez nadzora. Nije tu riječ samo o autocestama i brzim cestama, nego i magistralnim pravcima pa čak i bržim gradskim ulicama.

Već sljedeće godine planiraju se ugraditi četiri nove kamere na autocestu A4 koja povezuje Zagreb i Goričan, za što je već spremna projektna dokumentacija. Pitanje je samo hoće li Hrvatske autoceste uvrstiti trošak nabave opreme u budžet za 2011., no sudeći prema pozitivnim iskustvima iz Splita za vjerovati je da će to biti slučaj.

No, ni tu priči nije kraj. Jozo Šitum, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske, otkrio nam je da su ga već kontaktirali iz Rijeke, Karlovca te čitavog niza drugih gradova, zainteresirani da fiksne kamere zažive i na njihovim prometnicama. Interesa očito ne nedostaje, tehnologija je sve učinkovitija, tako da se čini kako su cestovnim jurišnicima dani odbrojani...

Više pročitajte u novom broju Autokluba!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:03