POGLEDAJTE VIDEO

Opća opasnost: Vozač Citroëna na osječkoj obilaznici juri u kontrasmjeru

Uz smanjenu vidljivost na cesti, za vrijeme sulude vožnje padala je i kiša

Vožnja u suprotnom smjeru na osječkoj obilaznici

 Sib.hr/ Youtube/screenshot

Nije uvijek sasvim jasno zašto, ali događa se. I to često.

Vožnja u suprotnom smjeru na hrvatskim autocestama postala je kao nacionalni sport. U proteklih sedam i pol godina, na dionicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste zabilježeno je nestvarnih 1406 slučajeva u kojima je vozač - promašio smjer kretanja i krenuo ususret vozačima koji najčešće nisu niti znali kakva im opasnost prijeti.

Novi slučaj dogodio se nedavno na osječkoj obilaznici i to po smanjenoj vidljivosti, dok je padala kiša.

Kako navodi SIB.hr, vozač se najvjerojatnije ‘krivo spojio‘ na čvoru Vinkovačka i preko nadvožnjaka vozio u krivom smjeru sve do izlaza Čepinska gdje se nekako uspio isključiti bez izazivanja prometne nesreće.

image

Krivi smjer (ilustracija)

Arhiva Cropix

Divljacima prijeti do tri godine zatvora

Često znamo reći da nejasne ili nedovoljno oštre zakonske odredbe stimuliraju bezakonje u prometu, no to u slučaju vožnje u pogrešnom smjeru po autocesti nije slučaj.

Sankcije za ovaj potez, naime, predviđene su prema čak dva zakona. Zakon o sigurnosti prometa na cestama u članku 49. predviđa opipljivu kaznu od 1327 do 2564 eura (prijašnjih 10.000 do 20.000 kn) za vozače koji se odluče na autocesti voziti suprotnim smjerom.

Osim toga, takav se manevar smatra i kaznenim dijelom obijesne vožnje, pa vozačima koji se upuste u ovaj suludi manevar tako prijeti i kazna zatvora do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 04:57