EKOLOŠKI TREND

Opel Ampera/Chevrolet Volt je europski automobil godine!

 AFP

Međunarodni žiri u kojem je 59 specijaliziranih automobilskih novinara iz 23 zemlje proglasio jeOpel Amperu/Chevrolet Volt europskim automobilom godine. Pobjednik, Ampera/Volt, dobio je 330 bodova, a na drugom i trećem mjestu su Volkswagen Up i Ford Focus sa 281, odnosno 256 bodova.

Trend ekoloških vozila

Četvrti je Range Rover Evoque (166 bodova) ispred Fiata Pande i Citroena DS5 (156 odnosno 144 boda). Posljednji među finalistima je Toyotin maliπan Yaris koji je osvojio 122 boda. Ovogodišnjim odabirom nastavljen je trend dodjele titule ekološkim automobilima. Lani se naslovom automobila godine okitio Nissan Leaf. Još 2005. godine Toyota Prius dobila je titulu najboljeg europskog noviteta. Titula ne donosi uvijek i tržišni uspjeh.

Tako primjerice i Nissan Leaf još objektivno nije u potpunosti osvojio kupce, a bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti sudbina dvojca Ampera-Volt. Opel je tu titulu osvojio i 2009. godine s Insignijom koja je njemačkoj tvrtki u američkom vlasništvu donijela prekretnicu u dizajnu.

Fiat rekorder

Opelu je ovo četvrta titula europskog automobila godine, a rekorder je i dalje Fiat koja ima čak devet titula, odnosno 12 ako dodamo Alfu Romeo i Lanciu. Poput Nissan Leafa, ni Opel Ampera vjerojatno neće, barem u bliskoj budućnosti, doći na hrvatsko tržište koje još nema afiniteta za ekološke automobile. Ovogodišnji izbor još je jednom pokazao da su trenutačno zeleni automobili prioritet autoindustrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:25