KREDIT VS. LEASING

Opet snižene kamate na kredite, Hypo i Raiffeisen najpovoljniji!

Kamate na kredite za kupnju automobila snižene su na najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina. Prema podacima Hrvatske narodne banke i Hanfe, naši kupci sve češće koriste leasing kao način plaćanja. U protekloj godini ovakav je način koristilo čak 42 posto od onih koji su do svog automobila došli bez gotovine

Gotovo da ne postoji banka na domaćem tržištu koja nije korigirala kamatnu stopu, makar i na simboličan način. Očito da je slaba potražnja za autokreditima koja se najbolje vidi kroz lošu prodaju automobila bila dovoljan razlog za ponovno približavanje klijentima.

Kredit kao luksuz

Takvo stanje najviše bi trebalo odgovarati potencijalnim kupcima koji imaju priliku iskoristiti povoljno stanje na tržištu autokredita. Nažalost, teško stanje u državi, ali i svakodnevna nesigurnost na poslu samo najhrabrije tjera na dizanje kredita kojim na nekoliko godina preuzimaju obvezu plaćanja banci. I dok je mnogima takva avantura potpuni luksuz, oni sigurnijeg statusa sada imaju idealne uvjete za investiciju. Najpovoljnija ponuda dostupna je u Hypo banci koja svojim klijentima nudi kamatu od 6,85% na iznos kredita od 2500 do 40.000 eura.

Zahvaljujući kamatnoj stopi od 7,45 posto na kredite u eurima, Raiffeisen banka našla se na drugom mjestu. Identične uvjete svojim klijentima nude Zagrebačka banka i Erste banka koje nude kamatnu stopu od 7,50 posto na kredite u kunama. Hrvatska poštanska banka klijente mami kamatom od 7,49 posto, dok je Privredna banka postavila kamatu na 9,50 posto. Također, svaka banka ima svoj način privlačenja klijenata pomoću raznih akcija, pa je tako primjerice u PBZ-u za prvu godinu plaćanja raspoloživa kamata od 8,30 posto.

Leasing sve popularniji

Prema podacima Hrvatske narodne banke i Hanfe, naši kupci sve češće koriste leasing kao način plaćanja. U protekloj godini ovakav je način koristilo čak 42 posto od onih koji su do svog automobila došli bez gotovine. Takvo novo stanje iznenađuje prvenstveno zbog činjenice da leasing prije nekoliko godina nije mogao prijeći više od 30 posto ukupne brojke kupnje automobila uz odgodu plaćanja. Jedan od glavnih razloga popularizacije leasinga je ukidanje PDV-a na kamatu što ga je učinilo osjetno privlačnijim svim klijentima.

Dodatan razlog je da je prema trenutnim kamatnjacima leasing društava i banaka, kamatnjak za leasing postao niži od 0,5 do 1,6 posto. Vječna dilema kupiti automobil na leasing ili kredit niti ovaj puta nema konkretan odgovor. Leasing je zbog novih, već spomenutih elemenata postao vrlo privlačan klijentima, no snižene kamatne stope na kredite u većini banaka također igraju važnu ulogu. Ukoliko nemate gotovinu, izbor između leasinga ili kredita više nije mučenje jer su se uvjeti kod oba načina financiranja približili klijentima.

Prednosti leasinga



- niži trošak obrade

- nema osiguranja kredita i solemnizacije ugovora

- nema jamaca

- nema jednokratne bankarske naknade

Prednosti kredita

- vlasništvo nad automobilom

- kasko osiguranje nije obavezno

- mogućnost prodaje u svakom trenutku

- jednostavnije upravljanje članova obitelji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:50