NESTALI ZA MANJE OD 60 SEKUNDI

OPREZ: Nova tehnologija koja se ugrađuje u velik broj automobila olakšava posao lopovima koji ih sada mogu vrlo lako ukrasti, pogledajte i kako!

 Youtube screenshot

Moderne tehnologije u novim automobilima itekako olakšavaju stvari za vlasnike, ali nažalost i za lopove. Naime, pokazalo se kako je velik broj novih rješenja "ranjiv" i da kradljivcima automobila neke od novih tehnologija zapravo olakšavaju "posao". Jedna od tehnologija koja se pritom najčešće spominje je "keyless go" sustav u kojem vlasnik ključ mora imati u blizini automobila kako bi ga pokrenuo. Iako ključevi teoretski moraju biti u blizini automobila kako bi otvorila vrata i upalio motor, lopovi mogu uz pomoć tehnologije pojačati signal vašeg ključa čak i kada nije u neposrednoj blizini. Kada jedan lopov s posebnim uređajem uhvati signal vašeg ključa koji se primjerice nalazi u kući, taj signal dalje "prosljeđuje" na drugi uređaj s kojim njegov "partner u zločinu" imitira signal vašeg ključa te se tako otvaraju vrata. Slijedi pritisak na prekidač Start i odlazak u nepoznatom smjeru...A upravo to se dogodilo nesretnom vlasniku sa snimke koja je osvanula na YouTubeu, a na kojoj se može vidjeti kako su vješti lopovi cijeli stvar odradili u samo 18 sekundi!

Prema istraživanju ADAC-a, čak 230 od 237 testiranih ključeva automobila s keyless go sustavom moguće je prevariti i "uvjeriti" da su pored automobila. Među modelima koji se nisu mogli "hakirati" bili su modeli Jaguar Land Rovera koji koriste posebnu tehnologiju uz koju ključ registrira i fizičku udaljenost od vozila. Mercedes i BMW počeli su s ugrađivanjem posebnih senzora uz koje ključ ne odašilje signal u slučaju potpunog mirovanja (dakle, kada je odložen na stol/ormar u sobi). Još uvijek najsigurnija opcija ipak je držanje ključa u metalnoj kutiji koja će odbiti neželjene signale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:40