VIN BROJ, KLIRENS...

Osnovno ipak treba znati: Top deset najčešćih pojmova koje vozači u Hrvatskoj ne razumiju

Mnogim vozačima automobil je samo prijevozno sredstvo i ‘posljednja rupa na svirali‘, no osnovne stvari potrebno je znati
 Davor Pongračić/CROPIX

Bili potpuni laik ili zagriženi fanatik, osnovne stvari o automobilu potrebno je znati. Primjerice, na koliko bara treba pumpati gume, gdje stoji kutija prve pomoći, kako se otvara hauba, koje gorivo treba tankati itd...

Zbog vozača kojima je automobil 'posljednja rupa na svirali' proizvođači su svaki detalj pojednostavili, pa sada na poklopcu rezervoara tako piše koju vrstu goriva treba točiti, na gumama preporučeni tlak, a lampice na instrument ploči automatski upozoravaju vozača na problem.

image
Marko Miščević/Cropix

U moru potrebnih i nepotrebnih detalja, donosimo pregled najčešćih pojmova koje vozači automobila ne razumiju.

1. Podupravljanje

Gubitak kontrole nad prednjim dijelom automobila, najčešće zbog prevelike brzine - smanjuje prianjanje prednje osovine i vozilo inercijom nastavlja ravnom putanjom.

2. A stup

A, B i C stupovi su ustvari okomiti nosači koji pružaju strukturnu cjelovitost automobilu. Stup A, ili prednji nosač krova, smješten je uz vjetrobransko staklo, B nosač ili središnji nosač krova je smješten na sredini automobila između prednjih i stražnjih vrata, a C, ili stražnji iza stražnjih vrata te 'drži' stražnje staklo.

3. Karoserija

'Kostur' automobila na koji se nadograđuju svi ostali elementi. Postoje različiti oblici, od limuzinske, monovolumenske, kupe, SUV do pick-up varijante.

4. Međuosovinski razmak

Ili razmak između osovina: udaljenost između prednjih i stražnjih kotača.

5. ISOFIX

Sustav priključka dječje autosjedalice sastoji se od dva fiksirana 'prstena' na koje se zakači sjedalica. On je garancija maksimalne čvrstoće sjedalice i sigurnosti djeteta.

6. PHEV

Plug-in hibridno vozilo čiji pogon brine kombinacija benzinca i elektromotora te baterije, a upravo spomenuta kombinacija rasterećuje benzinski motor. Vrlo rijetko, umjesto benzinskog, elektromotor dolazi u kombinaciji sa dizelašem.

7. VIN broj

Vehicle Identification Number, odnosno identifikacijski broj vozila je jedinstveni kod, ustvari serijski broj vozila koji se koristi za identifikaciju motornih vozila.

8. Klirens

Udaljenost između najniže točke automobila i površine ceste.

9. Katalizator

Obavezan dio ispušnog sustava na svakom automobilu ima zadaću smanjiti ispušne plinove i ukloniti prljavštine svih vrsta koje nastaju prilikom sagorijevanja goriva.

10. Turbopunjač

Mala turbina koja se nalazi između motora i ispuha, a radi se o sustavu koji pomaže motoru da proizvede više snage i momenta kroz prisilnu indukciju. Turbo usisava zrak, hladi ga, a zatim prisilno napaja motor s više zraka nego što bi ga motor dobio standardnim usisom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:38