paranoja

Osvajaju svijet, ali ne i SAD: ‘Ne želimo kineske aute, sve ćemo napraviti da ne dođu i špijunairaju nas‘

Bidenova administracija je zabrinuta da bi kineski visoko "pametni" automobili prikupljali informacije o Amerikancima

Kineski auti, ilustracija

 Profimedia

Kineski proizvođači automobila žele ostvariti snažan prodor na golemom tržištu SAD gdje im trenutno automobili nisu konkurentni na tržištu zbog visokih carina, pa istražuju alternative za proizvodnjom u Meksiku, jer se tada njihovi automobili ne bi carinili u SAD.

Međutim, američka administracija sada razmatra pravila u vezi zaštite osjetljivih podataka iz zemlje.

image

Kineski električni auti, ilustracija

Profimedia

Bijela kuća, naime, već aktivno radi na uspostavi propisa koji bi svejedno ograničili mogućnost kineskih proizvođača automobila da plasiraju svoje tehnološki visoko razvijene modele na tržište Sjedinjenih Američkih Država, čak i ako se automobili sastavljaju u meksičkim tvornicama kako bi se izbjegle carine na kineske proizvode. Cilj ovih propisa je pritom zaštita privatnosti podataka Amerikanaca.

image

Joe Biden

Profimedia

Novi propisi, naime, namjeravaju spriječiti kineske "pametne automobile" da prikupljaju osjetljive informacije o Amerikancima i da ih prenose u zemlje koje predstavljaju rizik za sigurnost podataka američke vlade.

Administracija Joea Bidena izražava zabrinutost da bi obilje podataka koje bi prikupili kineski visoko povezani "pametni automobili" mogli biti iskorišteni za učinkovito špijuniranje Amerikanaca, iako kineski propisi zahtijevaju pohranu podataka samo unutar njihovih granica.

Neki izvori su tako otkrili Bloombergu da bi Bidenova administracija sljedećeg tjedna mogla izdati novu izvršnu naredbu o zaštiti privatnosti podataka.

image

Tvornica u Kini, ilustracija

Profimedia

Pritom SAD nije jedina zemlja koja je zabrinuta zbog upotrebe podataka prikupljenih u automobilima. U Kini, naime, automobili američkog Tesla Motorsa koji se tamo i proizvode, suočeni su sa zabranom ulaska na određene vojne lokacije na teritoriju zemlje zbog straha da bi kamere na njihovim vozilima mogle biti iskorištene za špijuniranje kineske vojske.

image

Kineski auto, ilustracija

Profimedia

Unatoč visokim carinama koje je uvela prethodna Trumpova administracija radi odvraćanja kineskih proizvođača automobila od ulaska na američko tržište, izvješća sugeriraju da sadašnja Bidenova administracija razmatra izmjene postojeće carine od 27,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:21