KONCEPTNI MODEL

Ovako Renault vidi budućnost kompaktne klase: električni Mégane eVision u seriji već dogodine

Snažna baterija kupcima će u budućnosti osigurati veći doseg vozila i kraće vrijeme punjenja
Renault Mégane eVision
 Renault

Renault piše novo poglavlje u povijesti marke predstavljanjem novog konceptnog automobila Mégane eVision. Taj koncept najavljuje najnoviju generaciju električnih vozila Renaulta konstruiranih na posve novoj modularnoj platformi CMF-EV, a Mégane eVision maksimalno iskorištava sve prednosti koje mu pruža nova platforma.

Dinamično oblikovani kompakt odlikuju jedna od najtanjih baterija na tržištu te novi ultrakompaktni pogon koji mu osigurava više prostora u unutrašnjosti. Primjerice, ima manji prostor za motor jer su električni motori puno kompaktnijih dimenzija u odnosu na benzinske i dizelske motore. Veći međuosovinski razmak i kotači smješteni u kutovima karoserije rezultirali su većom prostranošću i privlačnijim dizajnom.

image
Renault Mégane eVision
Renault

Revolucionarnim tehnologijama i snažnijim baterijama platforma CMF-EV kupcima će u budućnosti osigurati veći doseg vozila i kraće vrijeme punjenja. Sofisticirani okvir i nisko težište automobila s baterijom ugrađenom u podnicu također povećavaju odzivnost vozila i užitak u vožnji.

Ova nova prekretnica u razvoju stručnosti Grupe Renault u području električnih vozila rezultirat će novim sinergijama među partnerima unutar Alijanse i većom isplativošću proizvodnje. Mégane eVision tako unatoč duljini od samo 4,21 m (15 do 30 cm manje u odnosu na tradicionalne automobile), kupci će uživati u najvećoj razini prostranosti i praktičnosti u klasi te će pritom će gradska vožnja biti puno jednostavnija.

image
Renault Mégane eVision
Renault

Ovaj model ima već spomenutu, ultratanku bateriju kapaciteta 60 kWh pa automobil može biti niži, čime će poboljšati performanse i znatno smanjiti potrošnju električne energije. Punjač izmjeničnom strujom (do 130 kW) također će ubrzati vrijeme punjenja. Još je jedna velika prednost ove nove platforme prostranija unutrašnjost, s više mjesta na prednjim sjedalima i više prostora za noge na stražnjoj klupi.

Primjerice, na ovoj se platformi mogu konstruirati modeli s količinom prostora ekvivalentnom velikim limuzinama u dimenzijama kompaktnog automobila. Ovaj konceptni automobil prvi je korak u emotivnoj (dizajn), inovativnoj (unutrašnjost) i tehnološkoj (električni pogon) revoluciji, koja dolazi u trenutku kad se mijenjaju i potrebe kupaca. Renault se fokusira na užitku vožnji i udobnost, ali i dodavanjem važnih novih značajki, kao što su privlačan dizajn, nova duljina unutrašnjosti i sve prednosti električnog pogona.

image
Renault Mégane eVision
Renault

Pritom elegantne značajke i karakteristični svjetlosni potpis ističu moderan izgled automobila koji ruši ustaljene konvencije električnih vozila u pogledu uporabe, veličine, dizajna i energetske učinkovitosti. Renaultovim tehnološkim ekosustavom LIVINGTECH ispunjuje potrebe putnika i pruža praktična rješenja koja odgovaraju njihovu načinu uporabe.

Automobil je intuitivan i pametan i fokusiran na interakciju s putnicima. Tankom i elegantnom instrumentnom pločom i jedinstvenim rješenjima za odlaganje stvari inženjeri su osmislili potpuno novo modularno okruženje koje spaja dizajn i praktičnost

image
Renault Mégane eVision
Renault

Svjetlosni scenarij dobrodošlice nije samo element vanjskog dijela automobila. Kroz prozore svjetlosni efekt otkriva određene dijelove kokpita: osvijetljeni gornji rubovi zaslona LIVINGSCREEN otkrivaju njegov profil u obliku slova L, a na zaslonu se pojavljuje natpis Mégane eVision.

Da Renault ima puno iskustva u proizvodnji i plasmanu električnih vozila svjedoče dosadašnji modeli Zoe, Twizy te Kangoo Z.E i Master Z.E te najnoviji Twingo Electric za urbanu vožnju. Tako će se u budućnosti ponuda električnih modela dodatno obogatiti modelima koji će omogućiti još širi raspon uporabe, počevši upravo od serijske izvedbe modela Mégane eVision.

image
Renault Mégane eVision
Renault

Osim električnog pogana, nova generacija vozila bit će opremljena najnaprednijim povezanim uslugama i bit će dio ukupnog poboljšanja električnog ekosustava koji će pružiti veću podršku korisnicima i njihovim potrebama te društvu u cjelini tijekom energetske tranzicije. Primjerice, igrat će ulogu u razvoju pametnog punjenja kojim će povećati stabilnost električne mreže i pomoći korisnicima da smanje troškove.

Usluge povezivosti omogućuju pokretanje punjenja u pravom trenutku, kako bi se smanjilo opterećenje mreže i promicala uporaba obnovljive energije. Tehnologija V2G (en. Vehicle-to-Grid; vozilo prema mreži) trenutačno je u procesu razvoja. Namijenjena je tome da parkiranom automobilu priključenom na punjač omogući da dio struje iz baterije vrati u mrežu. Predstavljanje serijskog električnog Méganea Renault je najavio za iduću godinu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2020 00:36