KAKAV BOLID

Ovo je Aston Martin Valkyrie AMR Pro s duplo većom potisnom silom od cestovne izvedbe!

‘Ništa drugo ne izgleda tako, ništa drugo ne zvuči tako, i apsolutno sam siguran da ništa drugo neće tako voziti!‘
Aston Martin Valkyrie AMR Pro
 Aston Martin

Tek nekoliko dana nakon što je smo imali priliku vidjeti novog Aston Martina Valkyrie, britanski proizvođač automobila službeno je predstavio još boljeg Valkyrie AMR Pro-a. Prisjetimo se, koncept AMR Pro-a predstavljen je prije 3 godine na međunarodnom salonu automobila u Ženevi, ali proizvodni model je od tada dobio sveobuhvatne promjene.

image
Aston Martin Valkyrie AMR Pro
Aston Martin

Konkretnije, Aston Martin naveo je kako AMR Pro dijeli osnovu dizajna s Le Mans Hypercarom, što ima smisla zato što je u početku projekta AMR Pro zamišljen za utrku izdržljivosti, prije nego što je projekt uzeo drugi pravac.

image
Aston Martin Valkyrie AMR Pro
Aston Martin

Za razliku od standardne Valkyrie, AMR Pro dobio je veće stražnje krilo, modificiranu šasiju od karbonskih vlakana, a i međuosovinski razmak veći je za 380 milimetara. Prednja osovina je također šira za 96 milimetara, dok je stražnja za 115. Konačno, novim aerodinamičkim paketom AMR Pro dobio je 266 milimetara u dužini u odnosu na standardni model.

image
Aston Martin Valkyrie AMR Pro
Aston Martin

Novi aerodinamički paket uključuje i izraženiji prednji razdjelnik od karbonskih vlakana te preoblikovane lukove prednjih kotača s 'perajama'. Za razliku od kamera koje koristi cestovna izvedba, AMR Pro ima tradicionalna bočna zrcala. Rezultat svega je dvostruko veća potisna sila od cestovne verzije.

image
Aston Martin Valkyrie AMR Pro
Aston Martin

Ispod poklopca motora AMR Pro odbacuje hibridni sustav cestovne izvedbe, te koristi Cosworthov atmosferski 6,5-litreni V12. Kazaljka se kreće do 11.000 o/min pri čemu proizvodi više od 1000 KS, a Aston Martin navodi kako će performanse na stazi biti slične onome što možemo vidjeti u Formulu 1. Sposoban je okružiti Le Mans za 3 minute i 20 sekundi, što je ravnopravno s LMP1 automobilima.

image
Aston Martin Valkyrie AMR Pro
Aston Martin

'Čitav projekt bio je izvanredna inženjerska avantura. AMR Pro dokaz je predanosti Aston Martina čistoj izvedbi, a ta sportska DNA bit će vidljiva u našem budućem portfelju proizvoda. Ništa drugo ne izgleda tako, ništa drugo ne zvuči tako, i apsolutno sam siguran da ništa drugo neće tako voziti!', ponosno je izjavio Tobias Moers, izvršni direktor Aston Martina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:26