STVOREN ZA ĐAKE

Ovo je Opel Rocks‑e: Mikro električni auto za nova vremena u gradu koji mogu voziti 15-godišnjaci

Rocks‑e omogućava pametnu i funkcionalnu električnu mobilnost svakome i privući će mnogo pažnje
Opel Rocks‑e
 Opel

Opel je predstavio svoje prvo SUM vozilo Rocks‑e koji predstavlja održivu urbanu mobilnost (otud i kratica SUM - Sustainable Urban Mobility). Ulaz je to u svijet Opel eklektičnih vozila i odgovara na trenutačne rastuće zahtjeve mobilnosti.: SUM vozila nude električnu mobilnost sa zaštitom od vjetra i kiše.

U Njemačkoj Opelom Rocks‑e (uostalom, kao i ranije predstavljenim bratom blizancem Citroenom Ami) mogu upravljati već i mladi s 15 godina i vozačkom dozvolom kategorije AM1.

image
Opel Rocks‑e
Opel

Cijena osnovnog modela Opel Rocks‑e u Njemačkoj bit će manja od cijene gradskog automobila, a mjesečni trošak leasinga bit će sličan cijeni mjesečne karte za lokalni javni prijevoz. Rocks‑e bit će dostupan za narudžbe putem interneta, ili kod odabranih ovlaštenih Opel partnera od jeseni u Njemačkoj – uvođenje na druga tržišta planirano je u 2022. godini.

"Naš novi Opel Rocks‑e beskompromisan je u svakom pogledu. Dizajn je odvažan i čist, a dimenzije su mu krajnje kompaktne. Naš SUM vozi isključivo na struju i cijena je nenadmašna. Rocks‑e omogućava pametnu i funkcionalnu električnu mobilnost svakome i privući će mnogo pažnje,” kaže direktor prodaje i marketinga Opela Stephen Norman.„Opel je jednostavno ‘menschlich’ i pristupačan – Rocks‑e to dodatno dokazuje.”

image
Opel Rocks‑e
Opel

Novi Opel Rocks‑e jednostavno je drukčiji: malo vozilo sa stilom za dvoje, koje treba malo prostora u gradu i bez emisije ispušnih plinova. Najbolje od svega, Rocks‑e je dug samo 2,41 metara, širok 1,39 m (bez vanjskih zrcala) i teži tek 471 kilogram (uključujući bateriju) što znači da je službeno kategoriziran kao lako motorno vozilo koje mogu voziti 15 godišnjaci. Zakonodavac tako podržava potrebe mladih za mobilnošću, posebno kao sredstvo odlaska u školu ili do mjesta studiranja. Novi Opel Rocks‑e savršeno igra tu ulogu.

Pametno rješenje kojim Opel ulazi u segment električne mobilnosti nudi doseg do 75 kilometara prema WLTP-u i tu udaljenost možete prelaziti brzinom do 45 km/h. Zbog toga je idealan za svakodnevni gradski promet – ne samo za mlade vozače, već i za one koji žele putovati od doma do gradskog središta bez emisije ispušnih plinova i bez dugotrajnog traženja mjesta za parkiranje na odredištu. Kotači veličine 14” i svega 7,20 m potrebnih za okretanje čine Rocks‑e idealnim za grad jer savladava oštre zavoje i stane na mala mjesta za parkiranje.

image
Opel Rocks‑e
Opel

Baterija od 5,5 kWh kojom Opel Rocks‑e raspolaže u potpunosti se puni za približno 3,5 sata iz svake standardne utičnice u kućanstvu. Pripadajući, tri metra dugi kabel za punjenje stalno se nalazi u SUM-u i jednostavno se izvlači iz suvozačevih vrata kada je potreban. Opel nudi adapter za punjenje na javnim punionicama.

Izgled: novi Rocks‑e ima Opel "Vizor" lice brenda te LED prednja svjetla i pokazivače smjera. Vrata su identična na obje strane čime se pojačava njegov odvažan i čist izgled. Suvozačeva vrata otvaraju se zakretanjem prema naprijed kao i inače, dok se vozačeva vrata zakreću unatrag, u suprotnom smjeru. Prednji i stražnji elementi karoserije također su slični.

image
Opel Rocks‑e
Opel

Unutra, dva sjedala pomaknuta su jedno u odnosu na drugo tako da suvozač ima komforan prostor za noge, a vozač može pomicati sjedalo naprijed odnosno natrag. Prostora po visini ima dovoljno, čak i za one više od 1,90 m. Osim toga, unatoč kompaktnim mjerama, novi Rocks‑e nudi zapremninu prostora za prtljagu do 63 litre u suvozačevom prostoru za noge kao i pametnu kuku za torbu za kupovinu XXL veličine.

Ploča s instrumentima zadovoljava uvjete moderne, mlade generacije: jasna je i fokusirana na bitno. Zaslon prikazuje brzinu, način vožnje (D - naprijed, N - prazan hod, R - unatrag), razinu napunjenosti baterije, preostali doseg i broj prijeđenih kilometara. Praktične pojedinosti uključuju držač pametnog telefona na središnjoj konzoli. Usluge kao što je aplikacija „myOpel” pružaju dodatne praktične informacije.

image
Opel Rocks‑e
Opel
image
Opel Rocks‑e
Opel

Zahvaljujući kompaktnim mjerama i velikim prozorima, Opel Rocks‑e osigurava vozačima dobru vidljivost u svim smjerovima. Svijetlu, ugodnu atmosferu u unutrašnjosti osigurava standardni panoramski stakleni krov – što je neobično za vozilo u ovoj cjenovnoj kategoriji. Rocks-e je dostupan u tri razine opreme: kao Opel Rocks-e, Opel Rocks‑e „Klub” i Opel Rocks‑e „TeKno”.

Ime „Rocks” dio je tradicije njemačkog proizvođača automobila. Sve do nedavno, Opel ADAM Rocks i Opel KARL Rocks dodavali su brendu posebnu dozu stila – uz specifičnu razinu opremljenosti s atraktivnim dodacima za svakodnevnu vožnju kroz urbanu džunglu. Novi Opel Rocks‑e još je bolje prilagođen za korištenje u gradovima. Potpuno električnog pogona, bez emisije ispušnih plinova i gotovo nečujan, novi je model dobar za savjest kao i za okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2023 02:39