DALJINSKO UPRAVLJANJE

Pauk-terminator: Pogledajte kako robot odvozi nepravilo parkirane automobile

Robot na daljinsko upravljanje izgleda kao križanac između kamiona vučne službe, viličara i stroja za razminiranje
 Manchester Breakdown Services/Youtube

Premještanje nepropisno parkiranog automobila automobila može biti težak, ponekad i nemoguć posao u gradskog okruženju gdje je zbog raznih prepreka otežan pristup “pauku”. Ponekad stvarno nema mjesta na koje bi se stao konvencionalan kamion za vuču, ili su na putu žice, grane drveća ili druga vozila.

No, industrija se pobrinula naći rješenje i za takve slučajeve. To je “robot” na daljinsko upravljanje koji izgleda kao križanac između kamiona vučne službe, viličara i stroja za razminiranje.

Iako su ova čudna vozila posljednjih dana postala popularna na društvenim mrežama, ovo nije neki novi izum. Postoje još od 2012. godine i, precizno gledano, oni nisu pravi roboti jer njima putem daljinskog upravljača upravlja čovjek.

Zovu se Eastract, izgradila ih je francuska tvrtka Multitract, a na YouTubeu ćete pronaći nekoliko njihovih video zapisa u akciji.

Na sreću onih koji se vole nepropisno parkirati, vozila se ne koriste samo za njihovo uklanjanje. Služe i za izvlačenje pokvarenih automobila do kojih nije moguće doći klasičnim kamionom vućne službe ili ih se pak ne smije pomicati.

Na jednom videu ovaj stroj izvlači Range Rover Evoque s pokvarenim mjenjačem nakon što su vlasnika već odbile tri druge vućne službe koje nisu mogle pomaknuti SUV bez da ga vuku po cesti, a to je moglo dodatno oštetiti mjenjač i poništiti jamstvo.

Eastract ima par gusjenica i sofisticirani mehanizam koji se uvuće ispod vozila te ga podigne. Ima nosivost od 2.500 kg tako da je dovoljan za sve osim za najveće SUV i električne automobile.

U ponudi je i TowTrack XL koji može podnijeti 3.500 kg.

Možda će jednog dana, i to vrlo skoro, ovakvi strojevi moći raditi autonomno, a gradske službe će trljati ruke jer će se mnogo više neporopisno parkiranih vozila moći ukloniti.

Za sada se čini da ih najviše koriste vučne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:12