palac dolje

Pet djetinjastih tech budalaština u novim autima koje plaćamo, a nikome ne trebaju

Pametna tehnologija trebala bi olakšati vrijeme provedeno u automobilu, ali većini vozača nije sjela

Hyundai Ioniq5 (kamera umjesto vanjskog retrovizora)

 Hyundai

Novi automobili nakrcani su pametnim tehnologijama koje olakšavaju vrijeme provedeno na cesti. U cilju traženja novih revolucionarnih rješenja, proizvođači automobila pokušavaju izmisliti ‘toplu vodu‘ i predstaviti svoj ‘nikada viđeni‘ izum.

Na njihovu žalost, mnogi od tih izuma nisu zadovoljili kupce, a britanski DailyMail donosi listu pet najbeskorisnijih tehnoloških inovacija.

1) Kamera umjesto vanjskih retrovizora

Sustav upozorenja na vozila u mrtvom kutu izvrstan je izum. Radi se o sustavu upozorenja u vanjskim retrovizorima (obično popraćeno zvukom) koje vozače obaviještava da se u nepreglednom stražnjem dijelu nalazi još jedno vozilo.

Ali sada se klasični bočni retrovizori - zamjenjuju kamerama.

Audi Sportback Q8 e-tron bio je jedan od prvih koji je to uveo, a slijedili su ga Honda E i Hyundai Ioniq 5. Bočni retrovizori sada su postali virtualni zasloni koji se nalaze kod ručki na vratima unutar automobila.

Osim futurističkog izgleda, prednosti su manja buka i poboljšana aerodinamika, a time i bolja učinkovitost i domet.

No, nitko ne spominje odsjaj, nepouzdanost i lošu kvalitetu slike.

2) BMW i7 Swarovski kristali

image

BMW Swarovski kristali

BMW USA/ Youtube/ screenshot

Kada kupite luksuzno vozilo, želite sve. Luksuz u kabini ima smisla, ali luksuz izvana ponekad se čini potpuno besmislenim.

Najbolji primjer su Swarovski prednja svjetla na novom BMW-u i7.

Dva para kristala smještena su u kućište svakog prednjeg svjetla i čine dio ‘svjetlosne dobrodošlice‘ koju vozač dobije dok prilazi automobilu.

No, osim simpatične dobrodošlice, svjetla nemaju drugu funkciju niti poboljšavaju vidljivost.

3) Kamera umjesto stražnjeg stakla

image

Polestar 4 (nema stražnjeg stakla)

Polestar

Trebaju li automobili imati stražnje staklo? Ako pitate čelnike švedske kompanije Polestar, odgovor je - ne.

Naime, njihov model Polestar 4 nema klasično stražnje staklo, nego umjesto njega na stražnjem dijelu automobila ima instaliranu kameru koja uživo prenosi prikaz ceste na zaslon u putničkoj kabini.

Ideja Polestarovih dizajnera je koristiti kameru umjesto stražnjeg stakla za bolju preglednost.

‘Kada imate velikog suputnika straga ili bilo kakvu prtljagu, ne možete vidjeti ništa. No, kada tamo postavite kameru, vozač ima daleko bolje vidno polje.

Stražnji prozori na automobilima ionako postaju sve manji. Budući da sve više kupaca želi više prostora za glavu, imamo problem. Glavni argument je da vam kamera zapravo daje bolji pregled jer je slika visoke razlučivosti, širi je luk i vidite više nego što biste vidjeli kroz onaj prljavi stražnji prozor‘, tvrde iz Polestara.

4) BMW ‘AirConsole Gaming‘

image

BMW igraća konzola

BMW

Novi BMW Serije 5 raspolaže AirConsole gaming konzolom. Osmišljena kako bi vas zabavila dok čekate da vaša djeca izađu iz škole, ili dok čekate da se vaš automobil napuni ako je riječ o električnom i5 modelu, aplikacija AirConsole nudi izbor igara koje su dizajnirane da budu jednostavne i intuitivne.

Tu je otprilike 15 naslova uključujući ‘trkaće, sportske, kvizove i glazbene kvizove kao i simulacije, strategije, igre skakanja i trčanja i puzzle igre‘. Među njima je Go Kart Go, koji je u biti prilagođeni Mario Kart.

Uzevši u obzir alarmantnu količinu vremena koju ljudi, posebno djeca, već provode gledajući u zaslone, onboard play station čini se prilično nepotrebnim.

5) Laserska projekacija loga

image

BMW laserska projekcija loga

BMW

Jedan od trendova među proizvođačima automobila je i laserska projekcija loga marke na podu ispod vrata.

Ona mogu biti od velike pomoći kada otključavate svoj automobil na mračnom parkiralištu ili kada treba izbjeći neravne površine pri ulasku i izlasku iz auta u mraku.

Ali laserska projekcija svjetla samo iz estetskih razloga - suvišno je jačanje ega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:31