POVRATAK LAVA

Peugeot se nakon više od desetljeća vraća na Le Mans, i to radikalno i sa stilom!

Peugeot je povratak htio naglasiti radikalnim dizajnom novog hiperautomobila 9X8 koji postiže nevjerojatnu potisnu silu
Peugeot 9X8
 Peugeot

Peugeot se posljednji put utrkivao na Le Mansovoj utrci izdržljivosti 2011. godine, kada nije uspio u obrani naslova prvaka 2010. godine. Uz pripremu par hibridnih strojeva za povratak na Svjetsko prvenstvo izdržljivosti, najavljen je i povratak na Le Mans 24H, i to sa stilom.

image
Peugeot 9X8
Peugeot

Naime, Peugeot je povratak htio naglasiti radikalnim dizajnom novog hiperautomobila 9X8, za kojeg aerodinamičari navode da postiže nevjerojatnu potisnu silu, i to bez tradicionalnog stražnjeg spojlera.

image
Peugeot 9X8
Peugeot

'Odsutnost stražnjeg krila na Peugeotu 9X8 glavni je inovativni korak. Postigli smo stupanj aerodinamičke učinkovitosti koji nam omogućuje da uklonimo ovu značajku. Ne pitajte kako! Namjeravamo to čuvati u tajnosti sve dok to možemo', sa smiješkom je za medije izjavio Jean-Marc Finot, direktor Stellantis Motorsporta.

image
Peugeot 9X8
Peugeot

Iako Finot nije otkrio Peugeotovu tajnu nadomještanja potisne sile izgubljene bez stražnjeg krila, vjerojatno se ispod tog 'divljeg' ruha krije neki pametni aktivni difuzor ili podna ploča. Osim ogromnih ureza iznad kotača koji propuštaju zrak, na krovu je smještena 'disalica' koja se ulijeva u stražnji kraj, pa bi odgovor na pitanje mogao ležati upravo u njoj.

image
Peugeot 9X8
Peugeot

Kompanija također navodi da je unutrašnjost hiperautomobila dizajnirana s uzorom na i-Cockpit novih cestovnih modela, 'kako bi se mogao prepoznati kao Peugeot za ljubitelje utrka', iako moramo priznati da baš ne vidimo poveznicu.

image
Peugeot 9X8
Peugeot

9X8 pokreće hibridni pogonski sklop koji uključuje 2,6-litreni benzinski V6 od 671 KS i elektromotor od 268 KS. Snaga benzinskog motora prenosi se isključivo na stražnje kotače putem sedamstupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom, dok 900-voltni elektromotor podupire prednje kotače.

image
Peugeot 9X8
Peugeot

Ime predstavlja odavanje počasti Peugeotovim bivšim Le Mansovim mašinerijama – 905 i 908, dok bi X trebao simbolizirati hibridni pogon na sva četiri kotača. Poznata je i postava vozača koji na stol nose mnoštvo iskustva u moto sportu: Kevin Magnussen, Paul di Resta, Jean-Eric Vergne, Loic Duval, Gustavo Menezes i Mikkel Jensen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:01