LETEĆI KAMIONET

PICKUP ZA NAJHRABRIJE: Honda Civic Type R Project P je dizajnerska igra, ali vrlo upotrebljiva i stvarna

Osebujno vozilo koristi isti pogonski sklop i ovjes kao i auto na čijim je osnovama nastao, pa se procjenjuje da će iz mjesta do 100 km/h sprintati za manje od 6 sekundi

Ovakve prerade gotovo nikad nemaju nikakvog stvarnog smisla ni uporabne vrijednosti, ali uvijek nam izvuku osmijeh na lice. Vjerujemo da je, uostalom, takva reakcija bila najčešća i na SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders) okupljanju u Velikoj Britaniji, gdje je Honda javnosti premijerno pokazala koncept nazvan Civic Type R Pickup. A na njemu se radilo dugo i pedantno….

Godinu dana nakon što je europsku premijeru u Ženevi imala produkcijska verzija aktualne generacije Type R-a, stručnjaci iz Honda UK Manufacturing tvornice u Swindonu predstavili su konačni rezultat operacije provedene pod kodnim imenom Project P. Ideja je bila stvoriti neobičan i svakako jedan od najbržih pick up automobila na britanskim cestama.

Foto: Honda

Za prvi korak u njegovu stvaranju tim inženjera uzeo je jedan pretprodukcijski primjerak Civica Type R te prilagodio njegov dizajn od B nosača do stražnjeg kraja vozila pri čemu je prostor koji bi inače normalno zauzela stražnja sjedeća klupa i prtljažni k ovdje zamijenila klasična, potpuno obložena teretna ladica pick up vozila.

Za boju vozila odabrana je nepogrešiva Rallye Red nijansa koja je dodatno naglasila još jedan neočekivani detalj: pick up je, naime, zadržao karakteristični stražnji spoiler sa Civica Type R, koji je ovdje pomičan kako bi se omogućio normalan utovar tereta. Što se samog pogona tiče, leteći pickup koristi isti pogonski sklop i ovjes kao i automobil na čijim je osnovama nastao, pa se procjenjuje da će iz mjesta do 100 km/h sprintati za manje od 6 sekundi, te će mu maksimalna brzina premašivati 265 km/h. Također, vozaču je osim toga ostavljena i mogućnost odabira između različitih načina vožnje (Comfort, Sport i R+), pa će se Project P moći dokazati i u svakodnevnoj upotrebi i na trkaćoj stazi. Sve u svemu, nikoga neće začuditi ako ga Honda odluči poslati na Nordschleife i izmjeriti brzi krug…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:28