Zamjena za avione

Pisali smo o vlaku Hyperloop koji vozi 1000 km/h: U Kini su upravo dovršena prva testiranja

Transportni sustav velike brzine koji je inicijalno osmislio Elon Musk već je dovršio svoje prve testove izvedivosti u Kini

CASIC Hyperloop

 CASIC

Hyperloop tvrtke China Aerospace, projekt brzog transporta u razvoju koji se temelji na konceptu koji su inicijalno zamislili Elon Musk i Space X, nastavlja svoj put unatoč poteškoćama svojstvenim projektu. I dok su mnogi drugi projekti napušteni ili stagniraju, u azijskoj zemlji i dalje traže način da ga učine održivim.

Cilj je stvoriti brz, siguran i učinkovit sustav prijevoza za putovanja između gradova i regija. Da bi to učinio, Hyperloop putuje kroz cijevi velikim brzinama koristeći tehnologiju magnetske levitacije. Neke od glavnih značajki Hyperloopa uključuju ekstremno velike brzine, energetsku učinkovitost, nizak utjecaj na okoliš, kapacitet masovnog prijevoza i smanjeno vrijeme putovanja.

image

CASIC Hyperloop

CASIC

Hyperloop funkcionira kombinirajući nekoliko naprednih tehnologija, uključujući magnetsku levitaciju, zračni pogon i cijevi s malim otporom zraka. Konkretno, Hyperloop vlakovi se podižu iznad tračnica pomoću magnetske levitacije, što im omogućuje da putuju iznimno velikim brzinama bez trošenja ili trenja.

Osim toga, koriste koncept zračne propulzije, pokreću ih električni motori koji koriste energiju iz baterija ili iz sustava za punjenje na stanicama. Neki prijedlozi čak su napravljeni korištenjem sustava kompresije zraka za pogon vlaka.

Cijevi s malim otporom zraka pomažu smanjiti trenje. U njima se stvara smanjeni tlak kako bi se smanjilo trenje zraka i omogućile veće brzine.

image

CASIC Hyperloop

CASIC

U budućnosti bi stanice i podzemne željeznice imale sustav kontrole brzine kako bi se osiguralo da vlakovi putuju sigurnim i stabilnim brzinama, dok bi Hyperloop imao napredni sigurnosni sustav koji bi osigurao sigurnost putnika u hitnim slučajevima. Iako su ciljevi vrlo ambiciozni, na sustavu treba još puno raditi.

A to je da je, prema programerima, tijekom operativnih testova kapsula dosegla brzine do 50 km/h, putujući udaljenost od 210 metara.

Međutim, ove brojke su impresivne kada se uzme u obzir da je prošlo samo 10 mjeseci od početka projekta, a trenutno se traži proširenje testne staze s 2 kilometra na 60 kilometara, što bi omogućilo postizanje puno većih brzina.

image

CASIC Hyperloop

CASIC

Među promotorima su vrlo moćne tvrtke, poput China Aerospacea (CASIC) koja je bila zadužena za izgradnju i rad objekta. Tvrtka je naznačila da su i supravodljivi magnet, kao i električni sustavi velike snage, sigurnosne kontrole s umjetnom inteligencijom, uređaji za bežičnu komunikaciju i senzori, radili prema planu, što otvara vrata za buduće eksperimente pri većim brzinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:36