GOLEM INTERES

Planuli poticaji za električne aute: U manje od 8 sati rezervirano svih 90 milijuna kuna!

Dvije trećine prijavljenih vozila su osobni automobili za koje je prosječno traženo 63.000 kuna
Poticaji, ilustracija
 CROPIX

"Građani i tvrtke pokazali su veliki interes za električna vozila te su do popodnevnih sati rezervirali ukupno 90 milijuna kuna poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zbog čega je Javni poziv privremeno zatvoren.“ rekla je Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu.

image
Električni auti
Profimedia


Spominjući statistiku Rajčić je rekla kako se oko 60 posto zahtjeva odnosi na one fizičkih osoba. Zaprimanje zahtjeva započelo je danas u 8 sati preko prodajnih mjesta te je u manje od 8 sati ukupno zaprimljeno 1464 zahtjeva za sufinanciranje 1950 vozila.

Dvije trećine prijavljenih vozila su M1 kategorije, dakle osobni automobili za koje je prosječno traženo 63.000 kuna. Zahvaljujući poticajima, neki od modela električnih automobila cjenovno su stali uz bok klasičnim automobilima iste klase, stoga ne čudi kako su među najprodavanijima bili oni srednje klase. Veliki interes bio je i za električne motocikle, za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna.

image
Električni auti
CROPIX


Nakon što su građani i tvrtke rezervirali tražene poticaje u roku od osam dana prijavitelji su dužni na račun prodajnog mjesta uplatiti obavezni minimalni predujam, a prodajno mjesto će u aplikaciju Fonda učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca.

Nakon toga, kupcima će mailom stići potvrda o uspješnom dovršetku prijave na Javni poziv Fonda, a onima s potpunom i ispravnom dokumentacijom će na adresu stići i Odluka i Ugovor o sufinanciranju. Sredstva će se isplaćivati jednokratno, u roku od 30 dana od zaprimanja potpune dokumentacije za isplatu.

image
Električni auto
Profimedia


U slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom predujma, Fond će ponovno otvoriti javni poziv te će prodajna mjesta nastaviti sa zaprimanjem zahtjeva do ukupno raspoloživog budžeta. Sve informacije o otvaranju/zatvaranju Javnog poziva će biti pravodobno objavljene na stranicama www.fzoeu.hr i vozimoeko.fzoeu.hr.

"Naš je cilj sredstva za kupnju energetski učinkovitih vozila dodjeljivati kontinuirano. Želimo doći u fazu da, poput nekih drugih EU članica, imamo trajno otvoreni poziv tako da se svatko tko se odluči na kupnju takvog vozila može u svakom trenutku izravno prijaviti.“ zaključila je Rajčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 09:32