‘OVO JE TEK POČETAK‘

Podivljale cijene električnih automobila: U godinu dana poskupjeli 5385 eura

Poskupjeli su i automobili pokretani motorima s unutarnjim izgaranjem, no njihove cijene su u prosjeku narasle ‘samo‘ 3530 eura

Punjač za električne automobile (ilustracija)

 Scharfsinn/Alamy/Alamy/Profimedia

Prema podacima Centra za istraživanje autoindustrije (CAR), cijene električnih automobila u Njemačkoj su podivljale.

Za 15 najpopularnijih električnih modela kupci u prosjeku plaćaju 14,5 posto ili 5385 eura (oko 40.000 kuna) više nego prije godinu dana.

8520 eura, 6430 eura, 2600 eura: to su iznosi poskupljenja popularnih modela Tesla Model 3, Fiata 500e i Volkswagena ID.3.

image

Ford Mustang Mach E GT

Ford

Jedan od najradikalnijih primjera je Ford Mach-E koji je poskupio 9000 eura! Rast cijena bilježe i premium marke poput Audija i Porschea.

Poskupjeli su i najprodavaniji automobili pokretani motorima s unutarnjim izgaranjem, no cijene su narasle ‘samo‘ 12,5 posto. Poskupljenje iznosi 3530 eura po vozilu.

Rezultate istraživanja prvi je objavio Handelsblatt, koji navodi da će se troškovi izrade baterija zbog cijena sirovina povećati za 22 posto do 2026. godine.

Stručnjaci CAR-a vjeruju da će se razlika u cijenama u nadolazećim godinama dodatno povećati. Prvenstveno zbog viših troškova nabave poluvodiča i sirovina, koji su potrebniji za električna vozila.

Prema njima, visoka razlika u cijenama mogla bi usporiti masovni prijelaz na električna vozila. Također, u Njemačkoj krajem godine završava razdoblje financiranja plug-in hibrida koji osim elektromotora u sebi imaju i motor s unutarnjim izgaranjem.

Podivljale cijene električnih automobila prije nekoliko je dana komentirao i Elon Musk koji je izjavio da su cijene Teslinih modela na ‘sramotno visokim razinama‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:54