BUDUĆNOST JE STIGLA

Pogledajte video: Tesla na autopilotu juri 100 km/h, a vozač spava...

‘Otvorio je oči na sekundu, ali brzo se vratio u san. Vožnja je trajala između 10 i 15 minuta‘

Vozač Tesle spava u vožnji na autocesti

 Twitter/screenshot/6ixBuzzTV

Teslin sustav pomoći vozaču u prometu mnogi shvaćaju potpuno krivo. Iako u katalogu stoji da napredni sustav pruža mogućnost autonomne vožnje, u praksi je stvar drugačija.

Autopilot, odnosno mogućnost potpuno samostalne vožnje ‘namijenjen je isključivo vozačima koji će držati ruke na upravljaču i biti spremni preuzeti kontrolu nad vozilom u svakom trenutku‘.

Dakle, vozač ne smije u potpunosti prepustiti kontrolu računalu.

Nažalost, mnogi vozači u potpunosti se oslanjaju na ‘umjetnu inteligenciju‘ pa ne čudi da vas svakodnevno izvještavamo o bizarnim nesrećama, ali i teškim tragedijama povezanim upravo s Autopilotom.

Najnoviji primjer stiže iz Kanade gdje je vozač Tesle Model S na par minuta odlučio ‘ubit oko‘. Umjesto upravljanja vozilom na autocesti, vozač je zaspao.

Video je snimila Louise Lesser koja tvrdi da je vozač Tesle spavao pri brzini iznad 100 km/h!

‘Prvo sam rekla suprugu da nema nikoga za upravljačem, no onda sam shvatila da čovjek spava. Otvorio je oči na sekundu, ali brzo se vratio u san. Vožnja je trajala između 10 i 15 minuta‘.

Sporni video komentirao je i narednik tamošnje policije Kerry Schmidt: Još nismo utvrdili sve okolnosti, ali ovo je potpuno nepromišljeno i opasno.

Ne znam da li je vozač u tom trenutku imao zdravstvene probleme. Ako sjedite na vozačkom mjestu, dužni ste biti oprezni i pažljivi. Naravno, s rukama na upravljaču. Ovo će rezultirati optužbama za neopreznu i opasnu vožnju.

Također, ne sviđa mi se što autor videa umjesto snimanja nije nazvao policiju ili hitnu pomoć. Sve je moglo završiti tragično - završio je Schmidt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:01