VRTI SE DO 9500/MIN

Pokazane prve fotografije Ferrarija 812 Superfast Versione Speciale s V12 strojem od 830 KS

Da bi se postigle ove vrijednosti ekstremno je prerađen motor koji se sada "vrti" do 9500 okretaja u minuti
Ferrari 812 Superfast Versione Speciale
 Ferrari

Ferrari je pokazao posebnu verzije modela 812 Superfast. Nakon mjeseci fotografija i špijunskih videozapisa i raznih glasina, napokon možemo na službenim fotografijama prvi put pogledati novi 812 koji će se izraditi u ograničenom izdanju.

Recimo to odmah: naziv "Posebna verzija" privremen je i Ferrari će predstaviti službeni, zajedno s mnogim drugim tehničkim detaljima automobila, tijekom događaja streaminga uživo na njihovim društvenim mrežama zakazanog za 5. svibnja.

image
Ferrari 812 Superfast Versione Speciale
Ferrari

Međutim poznate su prve službene informacije o V12 motoru i o implementiranim rješenjima kako bi ovaj Ferrari postao jedan od najekstremnijih ikad.

U usporedbi s "osnovnim" 812 Superfastom, Versione Speciale djeluje gotovo poput drugog automobila. Glavni cilj inženjera bio je dati modelu vlastitu osobnost s obzirom na bazu. Da bi se to postiglo i upravljalo dodatnom snagom motora, dizajn se jako promijenio i to možemo shvatiti iz rasporeda usisnika zraka.

image
Ferrari 812 Superfast Versione Speciale
Ferrari

Prednja rešetka djeluje još agresivnije, usisnici za zrak koji su ranije bili integrirani u poklopac motora uz farove, sada su smješteni uz rešetku.

Također su novi otvori za odzračivanje na prednjim i stražnjim lukovima kotača kako bi kočnice bolje odlagale toplinu tijekom zahtjevnih sjednica na stazi.

image
Ferrari 812 Superfast Versione Speciale
Ferrari

Stražnji je kraj je pretrpio najdrastičnije promjene: stražnje je staklo u potpunosti prekriveno lakom u boji karoserije s dodanim zračnim vrtložnim generatorima, što je formula koju je patentirao upravo Ferrari.

image
Ferrari 812 Superfast Versione Speciale
Ferrari

Difuzor je u potpunosti redizajniran i sada je veći, a na uglovima se nalaze četvrtaste ispušne cijevi. Diodna svjetla također su različita: kružni oblik "izrezuje" veliki preveliki spojler dok interijer zadržava stil modela 812 Superfast. Samo su neki elementi redizajnirani kako bi se smanjila masa automobila.

image
Ferrari 812 Superfast Versione Speciale
Ferrari

Ono što ovaj model čini još posebnijim je motor. Moćni 12-cilindarski motor isporučuje impresivnih 830 KS ili 30 više od "normalnog" 812 Superfast modela. Pritom se motor vrti do maksimalnih 9500/min, što je rekord za bilo koji Ferrarijev motor.

Da bi se postigle ove vrijednosti, redizajnirano je nekoliko ključnih elemenata pogonskog sklopa. Primjerice, uveden je inovativan mehanizam za regulaciju vremena otvaranja ventila, a stavljen je i potpuno novi ispušni sustav.

image
Ferrari 812 Superfast Versione Speciale
Ferrari

Kontrola snage je također vrlo bitna: nova posebna verzija raspolaže neovisnim sustavom upravljanja s četiri kotača koji će dodatno poboljšati okretnost i preciznost pri ulasku u zavoje. Težina je smanjena zahvaljujući širokoj upotrebi ugljičnih vlakana u eksterijeru i unutrašnjosti, a dodana je i verzija 7.0 dinamičkog sustava upravljanja automobila nazvana Side Slip Control.

Još ne znamo koliko će se jedinica proizvesti, ali Ferrari ističe da je model posvećen maloj skupini kolekcionara. Preostaje samo pričekati 5. svibnja da saznamo više o ovom nevjerojatnom 812.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:43