PREDSTAVLJEN NOVI PLAN MUP-a

POLICIJA DRASTIČNO POVEĆAVA BROJ RADARA I KAMERA NA CESTAMA Specijalne kamere će registrirati i nekorištenje pojasa ili upotrebu mobitela

 CROPIX

Samo ove godine na hrvatskim je cestama živote izgubilo čak 313 osoba, a dogodilo se više od trideset tisuća prometnih nesreća.

Najčešće je uzrok bilo nepoštivanje prometnih pravila, a pogotovo prebrza vožnja. Stoga je policija odlučila još intenzivnije nadzirati stanje na prometnicama diljem zemlje pa je danas u MUP-u potpisan 53 milijuna kuna 'težak' okvirni sporazum o nabavi novih radarskih i laserskih uređaja za mjerenje brzine.

Time će policija, istaknuo je ministar Davor Božinović, za čak dva do tri puta povećati svoje kapacitete nadzora brzine vozila.

- Ovo je još jedan korak u modernizaciji rada policije. Idemo u smjeru podizanja sigurnosti na cestama jer brojkama nismo zadovoljni. Uz 26 postojećih fiksnih radara za mjerenje brzine, ovim sporazumom do 2020. bit će kupljeno i u upotrebu biti pušteno još 75. Na 62 specijalna kućišta za nadzor brzine dolazi još 150, a kupujemo i 50 novih fiksnih laserskih uređaja te još 100 ručnih laserskih uređaja za mjerenje brzine - rekao je danas ministar Božinović.

Istaknuto je kako se radi o uređajima koji su "zadnja riječ tehnologije". Specijalne će kamere tako osim brzine moći registrirati i druge prekršaje u prometu, poput nekorištenja pojasa ili upotrebe mobitela u vožnji. Kamere su povezane s centrom u MUP-u te automatski šalju podatke o prekršitelju, a računalo automatski ispisuje kaznu i šalje na kućnu adresu vozača.

Ministar je istaknuo kako se radi o višestrukom povećanju policijskih kapaciteta, a upozorio je i da je to prva modernizacija sustava nakon "propalog pokušaja 2015. godine".

Sporazum je potpisao predstavnik zajednice ponuditelja Davor Pilić, uz predstavnike još tri tvrtke koje će sudjelovati u poslu.

Rečeno je i kako su ove mjere nastavak aktivnosti na povećanju prometne kulture. Nabavljeni su tako ove godine, rekao je ministar, novi automobili presretači za Kobre i druge policijske jedinice, a do kraja prvog tromjesečja iduće godine trebao bi zaživjeti i novi Zakon o sigurnosti cestovnog prometa. O njegovim se izmjenama naveliko govorilo prije nekoliko tjedana, naročito zbog rigoroznih kazni koje propisuje za prekršitelje. Propisana je kazna zatvora do 60 dana za vozača koji autocestom juri 50 kilometara brže od dopuštenog, oduzimanje vozačke dozvole onima koji prođu kroz crveno, a posebnu pozornost javnosti privukao je prijedlog mjere o oduzimanju vozila onima koji su više puta vozili u pogrešnom smjeru ili više puta odbili ponuđeni alkotest.

Na novinarsku opasku kako je oduzimanje automobila mjera koja, po mišljenju nekih stručnjaka, neće biti zakonski izvediva, ministar Božinović rekao je da su stručnjaci u zabludi.

- Oni su prečuli pojam privremeno oduzimanje automobila. Ići ćemo na to da se takvim vozačima automobil oduzme do trajanja sudskog postupka za prekršaj. Ako to bude mjesec dana, mjesec, a možda i više. Poanta je da će vozač dvaput razmisliti hoće li poštivati pravila ako zna da mu zbog prekršaja prijeti neko vrijeme bez automobila - rekao je ministar dodavši kako je nacrt zakona trenutno na konzultacijama u drugim ministarstvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:04