PROTEST U BELGIJI

Policija najavila 30 dana bez kazni: ‘Prevareni smo, nećemo više puniti državnu blagajnu‘

Sva četiri policijska sindikata proglasila su razdoblje od 15. prosinca do 15. siječnja ‘mjesecom bez kazni‘

Belgijska policija (ilustracija)

 -/Shutterstock Editorial/Profimedia

Nakon što je belgijska vlada odustala od svojih ranijih obećanja da će zadržati postojeće mirovinske planove za policijske službenike, policijski sindikati najavili su do sad neviđenu reakciju.

Prema planu sindikata, od jučer, 15. prosinca do 15. siječnja policajci neće kažnjavati prekršaje u prometu.

Policijski sindikati ušli su u pregovore s belgijskom ministricom unutarnjih poslova Annelies Verlinden zbog podizanja granice za odlazak u mirovinu za policajce s 58 na 63 godine. Također su ukazali na činjenicu da belgijski policajci nisu dobili povećanje plaća više od dva desetljeća.

Stoga policijski sindikati pozivaju službenike da u tih mjesec dana, ako je to moguće, ne izriču kazne za prometne prekršaje i parkiranje. Sva četiri policijska sindikata proglasila su razdoblje od 15. prosinca do 15. siječnja ‘mjesecom bez kazni‘.

Kako navode belgijski mediji, sindikati predlažu da se kažnjavaju samo ‘prekršaji koji izravno ugrožavaju sigurnost‘.

Predloženi prekršaji koji bi trebali proći nekažnjeno uključuju korištenje mobilnog telefona u vožnji, nevezivanje sigurnosnog pojasa ili vožnju bicikla bez odgovarajućeg svjetla. Prekršaji prekoračenja brzine također mogu biti oprošteni, ovisno o težini.

‘Želimo poslati signal da je vlada prekršila svoju riječ - rekao je sindikalist Carlo Medo i dodao - policajci će i dalje davati savjete, usmeno će upozoravati, ali bez punjenja državne blagajne.

Spremni smo provoditi akciju sve dok Vlada ne održi svoja obećanja. Ako treba, nastavit ćemo do 2024. godine.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:26