PREMIJERA

Poput umanjene S-klase: Vozili smo potpuno novi Mercedes C-klase, donosimo sve detalje

Jedan od najvažnijih Mercedesa u novoj generaciji dolazi na modificiranoj platformi nove S-klase od koje preuzima puno tehnologije
2021 Mercedes C-klasa
 Mercedes Benz Hrvatska

Inovacije u segmentu luksuznih automobila se inače događaju polako, no u slučaju nove Mercedesove C-klase postupak je eksponencijalno ubrzan. Jedan od najvažnijih Mercedesa na tržištu utemeljen je na modificiranoj platformi nove S-klase od koje je dobio mnoge značajke tehnologije.

image
2021 Mercedes C-klasa
Mercedes Benz Hrvatska

Iako na prvi pogled liči na starijeg brata, razlog tomu je što Mercedes nije htio 'odlutati' od provjerenog i uspješnog dizajna prethodne generacije, koja je prodana u 2,5 milijuna primjeraka. I to je sasvim razumljivo – nova C-klasa uspješno kombinira sport i eleganciju, a od izlaznog modela je i veća, dužinom za šest centimetara, širinom za jedan, i međuosovinskim razmakom za tri.

image
2021 Mercedes C-klasa
Mercedes Benz Hrvatska

Međutim, pravo osvježenje nove zvijezde krije se 'ispod kože'. C-klasa, kao što smo spomenuli, preuzela je mnogo značajki nove S-klase, zbog čega je mnogi nazivaju 'smanjenom S-klasom'. Neke od tih značajki uključuju digitalna svjetla s rezolucijom od 1,3 milijuna piksela, jedan od najboljih dosega na svijetu hibridne verzije, zakretanje stražnjih kotača do 2,5 stupnjeva i još mnogo toga!

image
2021 Mercedes C-klasa
Mercedes Benz Hrvatska

Možda je unutrašnjost ta koja nudi istinski osjećaj S-klase. Prilikom ulaska u kabinu vjerojatno je prvo što ćete primijetiti okomito postavljeni infotainment sustav inspiriran S-klasom. Osvježen je i upravljač, digitalna instrument tabla te otvori za ventilaciju koji više nisu okrugli već ovalni. Veličina instrument table može biti 10,25 ili 12,3 inča, a infotainment sustav u standardu će imati 9,5 inča, ili ćete moći odabrati opciju od 11,9 inča.

image
2021 Mercedes C-klasa
Mercedes Benz Hrvatska

Portretno orijentirani infotainment sustav koristi drugu generaciju MBUX sustava s najnovijim softverom s prirodnom glasovnom kontrolom, neprekidnim 'zračnim' ažuriranjima i sustavom profila vozača. Naime, možete postaviti svoj profil, poput položaja sjedala, omiljene radio stanice, čestih odredišta i još mnogo toga, a aktivirate ga jednostavnim izgovaranjem 'Hej Mercedes, molim te, učitaj moj profil'.

image
2021 Mercedes C-klasa
Mercedes Benz Hrvatska

Hrvatski paket serijske opreme uključuje Avantgarde eksterijer i interijer, automatski klima uređaj, preklopivi nasloni stražnjih sjedala, USB paket, 11,9-inčni središnji zaslon, spremnik goriva od 66 litara te prostirke od velura.

image
2021 Mercedes C-klasa
Mercedes Benz Hrvatska

Novu C-klasu pokretat će isključivo četverocilindrični motori modularne 'FAME' obitelji. Svi od njih bit će turbopunjeni s blagom hibridnom tehnologijom pokretača-generatora koji dodaje malo električne snage. Za sada su predstavljene benzinske verzije C 180, C200, C 200 4MATIC, C 300 i C 300 4MATIC i dizelske C 220 d i C 300 d. Svaka od ovih izvedbe dobiva još dodatnih 20 električnih KS, stoga C 180 ima 190 KS, C 200 ima 224 KS, a C 300 čak 278 KS. Slabija dizelska izvedba C 220 d proizvodi kombiniranih 220 KS, dok snažniji C 300 d 285 KS.

image
2021 Mercedes C-klasa
Mercedes Benz Hrvatska

Mercedes je najavio i plug-in hibrid koji će imati električni doseg od oko 100 kilometara prema WLTP protokolu. Jedna od vjerojatno najboljih vrijednosti dometa plug-in hibrida postignut će se baterijom od 25,4 kWh, koja će se moći puniti na DC punjačima (55 kW) za samo pola sata. Pri tome, dobit ćemo i dizelsku i benzinsku verziju, pri čemu će motor s unutarnjim izgaranjem imati 200 KS (u oba slučajeva), a dodatni električni motor proizvodit će 129 KS. Snaga će se prenositi putem 9-stupanjskog automatika na sva četiri kotača.

image
2021 Mercedes C-klasa
Mercedes Benz Hrvatska

U vožnji nova C-klasa nudi izvrsno iskustvo i odličnu kontrolu, zahvaljujući novom zakretanju stražnjih kotača, čime je smanjen krug okretanja za 44 centimetara. Mercedes može biti iznimno komforno i tiho utočište, a kada stisnete gas pokazuje se upravljivom i sposobnom limuzinom.

image
2021 Mercedes C-klasa
Mercedes Benz Hrvatska

Cijene počinju s benzinskim C 180 od 330.896 kuna, dok je osnovna dizelska varijanta C 220 d 366.959 kuna. Za sada je najskuplji model karavan C 300 d koji košta malo preko 416.966 kuna, a dok je ista izvedba limuzine odmah iza njega s 402.820 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:42