REKORDNO RAZDOBLJE

Porsche ima operativni rezultat od 1,2 milijarde eura: Duplo bolji u odnosu na prvi kvartal 2020.

Porsche i dalje pripada najprofitabilnijim proizvođačima automobila u svijetu
Porsche Taycan

Tvrtka Porsche AG je u prvom tromjesečju 2021. godine ostvarila operativni rezultat od 1,2 milijarde eura. To je u usporedbi s prethodnom godinom (572 milijuna eura) više nego dvostruko povećanje. Promet je sa 6,0 u kvartalu prošle godine narastao na 7,7 milijardi eura što odgovara plusu od 28 posto.

Marža dobiti popravila se s 9,5 na 16,2 posto. Time Porsche i dalje pripada najprofitabilnijim proizvođačima automobila u svijetu. "Jako smo dobro krenuli u ovu godinu i polazimo od toga da ćemo u poslovnoj 2021. godini dosegnuti naš strateški cilj od 15 posto marže dobiti“, govori Lutz Meschke, zamjenik predsjednika izvršnog odbora i predstojnik uprave za financije i IT tvrtke Porsche AG.

"Ostvarivanju te brojke treba pripisati tim veću vrijednost jer smo u usporedbi s prošlošću uložili velike iznose u elektrifikaciju, digitalizaciju, ali i u održivost. Naše kvartalne brojke dokazuju da smo se odlično postavili – kako kod strukture troškova i prihoda, tako i kod palete modela.

U prva tri mjeseca godine Porsche je diljem svijeta isporučio gotovo 72.000 vozila što je 36 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Najpopularniji model je bio Macan koji je 22.458 puta predan kupcima. I Taycan, Porscheovo prvo potpuno električno sportsko vozilo, je bio iznimno tražen u prvom kvartalu: Isporučen je 9072 puta –gotovo jednako često kao i ikona sportskih auta 911-ica (9133).

Još jedan razlog velikom rastu prometa i rezultata je gospodarski pad kojeg je izazvala pandemija koronavirusa u prvom tromjesečju prošle godine.

"Iza ovih jakih brojki stoji jaka ekipa. Svojim timskim radom uspješno vodimo poduzeće kroz ova izazovna vremena –i pritom se oslanjamo na našu svježu i atraktivnu paletu proizvoda“, govori Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora tvrtke Porsche AG. „Ove ćemo godine znatno više Taycana prodati negu u 2020. godini. Naš potpuno električni uspješni model je u prvom kvartalu već dosegao polovicu broja isporuka u cijeloj 2020. godini. A tu nas posebno raduje činjenica što je oko 50 posto novih kupaca. Taycan time širi našu zajednicu obožavatelja.

“Predstojnik uprave za financije Lutz Meschke posebno je zadovoljan visokom likvidnošću poduzeća: "Naš snažni neto novčani tok od preko 1,5 milijardi eura pokazuje da poslujemo s jakim maržama.“ U prva tri mjeseca 2020. godine neto novčani tok je još bio u negativnom području (-219 milijuna eura).

"Ako naš uspješni start u 2021. godini ne zakoči mogući nedostatak poluvodiča, optimističan sam da ćemo na kraju ostvariti rekordni operativni rezultat“, govori Meschke. Uz svo pouzdanje najavljuje da će i dalje dosljedno nastavljati s Programom dobiti 2025: „Uz sve uspjehe ne smijemo zaboraviti da stojimo pred velikim izazovima. Stoga ćemo unatoč svemu i dalje biti u potrazi za novim potencijalima za prihode i uštedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 08:43