VELIKAN PONOVO U F1

Porsche se na velika vrata vraća u Formulu 1: Radit će motore za najbolju momčad

Prema dokumentima Porsche namjerava kupiti 50 posto udjela u tvrtki Red Bull Technology te bi nakon toga zajedno razvili novi motor

Porsche logo

 Profimedia

Porsche već dugo planira spektakularan povratak u natjecanje Formule 1, a sada su "procurili" i prvi detalji. Prema dokumentima koje je objavilo Vijeće za tržišno natjecanje iz Maroka, Red Bull se namjerava udružiti s Porscheom. Porsche je o svojim planovima izvijestio Vijeće za tržišno natjecanje, a ono ima zakonsku obavezu objaviti dokumente koje odobri, tako da planovi nisu mogli ostati u tajnosti.

image

Porsche F1 automobil (render)

Camille De Bastiani

Prema dokumentima Porsche namjerava kupiti 50 posto udjela u tvrtki Red Bull Technology te bi nakon toga zajedno razvili novi motor prema F1 pravilima koja na snagu stupaju 2026. godine. U dokumentima također stoji da će Porsche svoj plan javnosti obznaniti 4. kolovoza.

Tim potezom bi Red Bull i Porsche "ubili dvije muhe jednim udarcem". Red Bull je u potrazi za novim dobavljačem motora, a Porsche se žarko želi vratiti u F1 koju je napustio 1991. godine nakon katastrofalne sezone s momčadi Footwork Arrows. Svoje planove za povratak su potvrdili još 2010. godine, a sada oni konačno postaju realnost.

image

Porsche F1 automobil (render)

Camille De Bastiani

Red Bull trenutno koristi Hondine motore (preimenovane u Red Bull), no japanska momčad se službeno iz F1 povukla prošle godine i njihova podrška Red Bullu je vrlo ograničena. S obzirom na to da se motri do 2026. koncepcijski neće mijenjati takva situacija je još izdrživa, no Red Bull je trebao partnera za razvoj potpuno novog motora po pravilima koja tada stupaju na snagu.

U dokumentu Marokanskog regulatora ne spominje se Alfa Tauri, no pretpostavlja se da će i ta momčad 2026. dobiti Porscheove motore. Porsche nije jedina tvrtka VW grupacije koja koketira s Formulom 1. Navodno i Audi radi na tome, no još nisu došli tako daleko kao Porsche.

image

Porsche F1 automobil (render)

Camille De Bastiani

Formula 1 bi u idućim godinama mogla doživjeti još mnogo promjena. FIA tek treba objaviti tehnička pravila za nove motore, a to bi moglo privući mnoge proizvođače koji žele profitirati od ovog sve popularnijeg sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:46