VELIKI PLANOVI

Posao od pola milijarde eura: Daimler, Volvo i Traton stvaraju mrežu za punjenje e-kamiona

‘Zajednički je cilj europskih proizvođača kamiona postići klimatsku neutralnost do 2050. godine‘
2022 Mercedes eActros
 Daimler Trucks AG

Daimler, Volvo i Traton tri su vodeća europska proizvođača komercijalnih kamiona, a nedavno su potpisali plan vrijedan 500 milijuna eura (3,7 milijarde kuna) za izgradnju javne mreže visoke brzine za punjenje električnih kamiona i autobusa u Europi.

image
Daimler, Traton i Volvo potpisali ugovor o stvaranju mreže punionica visokih performansi za kamione i autobuse
Daimler

Točnije, planom je predviđena izgradnja najmanje 1700 visokonaponskih punionica koje će se nalaziti u blizini autocesta i ostalih logističkih čvorova, a kraj izvođenja radova predviđen je 2027. godine.

image
2022 Mercedes eActros
Daimler Trucks AG

Iako je ugovor još uvijek neobvezujuće prirode, kompanije predviđaju zajedničko poduzeće podjednakog vlasništva čije će sjedište biti smješteno u Amsterdamu u Nizozemskoj, a čiji će rad započeti sljedeće godine.

image
2022 Mercedes eActros
Daimler Trucks AG

Punjači bi trebali biti sposobni napuniti kamione u razdoblju odmora vozača od 45 minuta, što bi svaki vozač trebao uzeti nakon četiri i pol sata vožnje. Vijest je objavljena nakon nedavne premijere Mercedesovog eActrosa – prvog velikog električnog kamiona kompanije.

image
2022 Mercedes eActros
Daimler Trucks AG

Karin Radstrom, članica upravnog odbora Daimler Truck AG navodi: 'Moramo priznati da je prijevoz dio problema kada su u pitanju klimatske promjene. Istodobno, možemo, i bit ćemo dio rješenja. Započinjemo s našim eActrosom koji je već prošao više od pola milijuna kilometara na javnim cestama. Eactros i njegove namjenske usluge veliki su korak za Mercedes-Benz kamione i za cilj CO2 neutralnog prijevoza'.

image
2022 Mercedes eActros
Daimler Trucks AG

S dometom od 400 kilometara Mercedes navodi da je eActros prikladniji za kraća putovanja, no to je daleko od cilja zajedničkog ulaganja. S obzirom na to da 420 kWh baterije kamiona trebaju više od sat vremena da se napune od 20 do 80 posto, brzi punjači bit će od presudne važnosti.

image
2022 Mercedes eActros
Daimler Trucks AG

'Zajednički je cilj europskih proizvođača kamiona postići klimatsku neutralnost do 2050. godine. Međutim, od vitalne je važnosti da izgradnja prave infrastrukture ide ruku pod ruku s kamionima koji ne emitiraju CO2'. Zajedno s Traton grupom i Volvo grupom, vrlo smo uzbuđeni što smo poduzeli ovaj pionirski korak u uspostavljanju mreže punjenja visokih performansi u cijeloj Europi', izjavio je izvršni direktor Daimler Kamiona Martin Daum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:59