POSTIGNUT DOGOVOR

Poslodavac iz snova: Kultna talijanska marka skratila radni tjedan na četiri dana, uz povećanje plaća

Radnici će do kraja mjeseca dobiti i jednokratni bonus u iznosu od 1000 eura

Stephan Winkelmann, Lamborghini, ilustracija

 Lamborghini

Lamborghini je postigao dogovor sa sindikatima o uvođenju četverodnevnog tjedna za svoje radnike u proizvodnji, priopćila su radnička udruženja.

Sindikati navode da je sporazum ‘povijesni‘ budući da je prvi u automobilskoj industriji u Europi kojim je postignuto značajno smanjenje radnog vremena i to bez rezanja plaća, već s povećanjem.

image

Salon Lamborhgini, ilustracija

Profimedia

Ovaj dogovor stiže u trenutku kada mnoge tvrtke mijenjaju način na koji ljudi rade kako bi poboljšali dobrobit zaposlenika i promicali štednju poduzeća nakon pandemije COVID-19 i rastućih troškova.

Slične programe četverodnevnog radnog tjedna usvojene u drugim europskim zemljama, pokazale su da su zaposlenici radili više u kraćem vremenskom periodu, a uz to, smanjio se i broj bolovanja, piše Reuters.

Radite manje i radite bolje, to je načelo s kojim su se vodili pregovori‘, stoji u priopćenju sindikata.

Radnici u proizvodnji koji rade u dvije smjene izmjenjivat će petodnevni radni tjedan s četverodnevnim, ukupno smanjujući 22 dana rada svake godine, rekli su sindikati.

image

Lamborghini pogon

Lamborghini

Sporazum postignut s Lamborghinijem dio je širih pregovora o ugovoru koji se koristi za radnike podružnice njemačkog Volkswagena, koji također uključuje 500 novih radnih mjesta, povećanje godišnjih plaća i dodatne naknade za rad.

Što se tiče plaća, dogovor uključuje povećanje od 50% trenutnih varijabilnih bonusa koji se isplaćuju radnicima, kao i jednokratni bonus od preko 1000 eura koji će biti isplaćen ovog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:58