AKTUALNO

POŠTARI VEĆ ŠEST GODINA POMAŽU u izvlačenju olupina, tiskana i prigodna dopisnica

Ove je godine, u prigodi Svjetskog dana zaštite okoliša - 5. lipnja, u suradnji s Hrvatskom poštom, tiskana i prigodna dopisnica koju će dobiti svaki poštar u zemlji. Poštari će na dopisnicu moći upisati lokaciju na kojoj su vidjeli auto-olupine i poslati je na adresu Udruge Zelene stope koji će ih izvuči

Župan Stjepan Kožić, zajedno sa zamjenicom Nadicom Žužak, primio je Romea Ibriševića, fotografa, osnivača udruge Zelene stope i inicijatora akcije „Očistimo Hrvatsku od auto-olupina“ -powereed by Renault. Dosad je, u sklopu ove akacije, iz nacionalnih i parkova prirode izvučeno oko 15.000 auto-olupina. „Poslovica kaže da u prirodi nema ni nagrade, ni kazne, ostaju samo posljedice. Kod nas je nekada bio narodni običaj ostaviti auto u prvom šumarku. Osobno, nikada mi nije bilo jasno zašto se po broju šasije ne nađe njegov vlasnik. Ne treba govoriti da litra motornog ulja zagadi milijun litara vode“, rekao je Ibrišević, koji je prvu akciju izvlačenja auto-olupina organizirao u Parku prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“.

Romeo Ibrišević

„Tijekom samo jednog popodneva pronašli smo ih tridesetak“, rekao je. Akcija se kasnije širila po cijeloj Hrvatskoj, a s vremenom su je podržali i poštari, koji već šest godina, jednom godišnje, izvlače auto-olupine, ali i ostali otpad iz Samoborskoga gorja. Ove je godine, u prigodi Svjetskog dana zaštite okoliša - 5. lipnja, u suradnji s Hrvatskom poštom, tiskana i prigodna dopisnica koju će dobiti svaki poštar u zemlji. „Poštari će na dopisnicu moći upisati lokaciju na kojoj se nalaze auto-olupine i poslati je na adresu Udruge Zelene stope, a mi ćemo organizirati njihovo izvlačenje i reciklažu“, rekao je Ibrišević, zahvalivši županu na prijemu.

„Obišli smo već mnoga vrata, pa i ona naših ministarstava, ali razumijevanja je bilo malo. Stoga sam ugodno iznenađen vašim prijemom i podrškom koju ste nam dali. Ako zajedno izvučemo i samo jednu auto-olupinu puno smo napravili“, rekao je Ibrišević, predloživši da se u jednu u idućih akcija, baš kao što to čine i poštari, uključe i volonteri iz Zagrebačke županije. „Zahvalni smo onima koji uklanjaju auto-olupine iz prirode. Kroz naše upravne odjele pripomagat ćemo da se ovakve akcije i dalje razvijaju. Učinit ćemo sve da budemo i njihovi promotori, da nam županija ostane 'zeleni prsten' oko grada Zagreba“, rekao je župan. Dodao je, uz ostalo, da bi i država, napokon, trebala riješiti zakonsku regulativu oko zbrinjavanja otpada. Prijemu je u ime Zagrebačke županije prisustvovao i Ante Mandarić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 12:49