CRNE PROGNOZE

Postat će još nedostupniji: Cijene baterija porasti će za 22 posto i poskupiti električne aute

Cijene litij-ionskih baterija su pale tijekom zadnjeg desetljeća, ali taj trend se neće nastaviti jer dolazi “tsunami potražnje”

VW ID.4 (pogonski sklop)

 Volkswagen AG

Cijene litij-ionskih baterija značajno su pale tijekom posljednjeg desetljeća, ali taj trend se možda neće nastaviti jer dolazi “tsunami potražnje”.

image

Baterija električnog automobila

Web Screenshot

Prilog s televizije CNBC govori kako E Source procjenjuje da će “cijene baterijskih ćelija porasti za 22% od 2023. do 2026., dosegnuvši vrhunac od 138 američkih dolara (984 kune) po kilovat-satu". Ako se ta prognoza ostvari, bilo bi to značajno povećanje jer baterije trenutno koštaju oko 128 dolara (913 kuna) po kWh danas.

image

Baterija električnog automobila

Web Screenshot

Iako ove brojke izgledaju relativno male, na umu treba imati da mnoga električna vozila koriste baterije kapaciteta između 60-100 kWh. Kao rezultat toga, povećanja cijena se brzo zbrajaju, što znači da bi EV-ovi prodani 2026. mogli koštati dodatnih 1500-3000 dolara (10.600 do 21.400 kuna) prema procjenama tvrtke.

image

Proizvodnja baterije za električni automobil

Profimedia

Očekuje se da će cijene rasti zbog raznih čimbenika, uključujući povećanu potražnju i ograničenu ponudu litija. To je već uzrokovalo skok cijene litija za gotovo 900% u posljednjih godinu i pol, ali kao što je E Source primijetio, pogriješili su kada su pretpostavili da će “tržišta kapitala otvoriti vrata za uspostavljanje desetaka novih projekata rudarenja litija”.

image

Pogonski sklop električnog automobila

Web Screenshot

Umjesto toga, ulaganja su dolazila u malim količinama, a većina ih potječe iz Kine za kineski opskrbni lanac". Iako povećanja cijena nikada nisu dobrodošla, E Source vjeruje da će stvari na kraju biti bolje. Očekuju da će cijene početi padati 2027. i nastaviti opadati do 2031., kada bi mogle pasti na 90 dolara (642 kune) po kWh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:28