AKTUALNO

Postizanje klimatske neutralnosti: BMW i MINI će od 2023. nudit će veganske interijere

Kao dio svoje predanosti postizanju klimatske neutralnosti do 2050., BMW je razvio kožne zamjene za interijere svojih modela

BMW unutrašnjost

 BMW

S nizom novorazvijenih materijala, BMW se nada smanjiti emisije nastale u proizvodnji svojih tradicionalno kožnih površina za 85 posto.

Goveđa koža, unatoč svojoj luksuznoj i izdržljivoj prirodi, daleko je od zelene jer krave proizvode puno metana. Ono što stvari čini još gorim je to što se prašume ponekad sijeku kako bi se kravama dala zemlja za život. BMW kaže da 80 posto emisija proizvedenih u pripremi kože za njegova vozila dolazi od metana koji ispuštaju krave. To je u usporedbi s 20 posto stvorenih tijekom štavljenja i obrade, tako da BMW želi izbaciti krave iz priče.

image

Veganski materijali

BMW

Kao dio svoje predanosti postizanju klimatske neutralnosti do 2050., BMW je razvio kožne zamjene za koje vjeruje da će biti jednako dobre kao koža. Jedina razlika bit će nova formula u umjetnom materijalu. Ipak, bilo je izazova, poput osigurati da materijal može izdržati korištenje na upravljaču.

“S volanom izrađenim od visokokvalitetnog veganskog površinskog materijala, ispunjavamo želje naših kupaca koji ne žele raditi nikakve kompromise u pogledu izgleda, osjećaja i funkcionalnosti,” rekao je Uwe Köhler, voditelj razvoja karoserija, vanjske opreme i interijera u BMW-u. "Inovativni materijal otporan je na habanje uzrokovano abrazijom, znojenjem i vlagom te ima sva poželjna svojstva kože".

image

Veganski materijali

BMW

Proizvođač automobila planira ponuditi interijere s potpuno veganskim dodirnim točkama, ali i dalje će postojati neke komponente koje koriste životinjske proizvode. To uključuje želatinu koja se koristi za zaštitne premaze, lanolin u bojama, loj kao aditiv u nekim elastomerima i pčelinji vosak kao topilo za boje. BMW kaže da će ti materijali iznositi manje od jedan posto u interijeru.

Osim toga, proizvođač automobila radi na tome da olakša recikliranje drugih materijala koji su već bili veganski, poput tepiha. BMW će ponuditi vegansku opciju na određenim BMW i MINI vozilima počevši od 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:51