IZVJEŠĆE

Potražnja za dizelom raste u cijelom svijetu: Vrijednost nije bila tako visoka od 2014. godine!

Europa je veliko središte koje troši dizel, a potražnja je povećana djelomično zbog globalnog učinka smanjenog izvoza Kine

Točenje dizela

 Profimedia

Tržište dizela posvuda u svijetu raste, što se pozitivno odražava na cijene nafte. U Aziji, najniže zalihe su posljednjih godina dovele marže s proizvodnje goriva na najviši četveromjesečni maksimum. Zima je tamo hladnija nego inače, a potražnja za transportnim, industrijskim i ogrjevnim gorivima sve je veća.

Stari kontinent se bori sa znatno manjom opskrbom iz Kine, nakon što je div u preradi nafte smanjio svoje izvozne kvote goriva početkom ove godine. U SAD-u, cijene dizela porasle su na vrijednosti koje nisu viđene od 2014. godine, što je povećalo troškove transporta, poljoprivrede i grijanja domova.

Cijene u SAD su porasle nakon što su američke rafinerije ovog mjeseca započele sezonu "teškog održavanja", kada su zalihe već na osmogodišnjem minimumu. Požar u jednoj od najvećih rafinerija u zemlji izgubio je još više kapaciteta za proizvodnju goriva krajem prošle godine.

Rastuća potražnja za mlaznim gorivom također je utjecala na proizvodnju dizela posljednjih mjeseci jer rafinerije imaju mogućnost prebacivanja između dizelskog i mlaznog goriva, a sve više biraju potonje.

To ostavlja Europu kao posljednje veliko središte koje troši dizel, a potražnja je i ovdje povećana djelomično zbog globalnog učinka smanjenog izvoza Kine. Vremenski rasponi koji označavaju snagu trenutne ravnoteže ponude i potražnje snažno se povećavaju.

Dizel - koji se, između ostalog, troši u automobilima, kamionima i teškim strojevima - pokreće cijenu šire skupine naftnih derivata poznatih kao srednji destilati koji zajedno čine oko trećinu svjetske potrošnje goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 19:44