ZVIJEZDA PARIZA

PREDSTAVLJEN AUDI Q5: Po uzoru na veći Q7 postavlja standarde u svom segmentu

U Parizu je Audi predstavio novu generaciju modela Q5, umanjeni Q7 od kojeg se mnogo očekuje
 Audi

Težak zadatak stavljen je pred novu generaciju Audija Q5. Naime, prethodnik je bio jedan od najprodavanijih Audi modela, pa su očekivanja od novog modela veoma visoka. Ako je suditi prema prvom dojmu, novi Q5 bi vrlo lako mogao ponoviti uspjeh svog prethodnika.

Foto: Audi

Na vanjštini se vidi poveznica sa modelom Q7, pogotovo kada je riječ o prednjoj maski i farovima. Iako je po dimnezijama veći od prethodnika, novi Q5 lakši je (ovisno o motoru) i do 90 kg. Serijski dolazi sa 17-inčnim naplatcima, odnosno 19-inčnim u S-line paketu. Uz doplatu je moguće staviti i veće dimenzije. Zračni ovjes također je na listi opcija.

U unutrašnjosti se ističe 12.3-inčni digitalni zaslon prepoznatljiv iz ostalih novijih Audi modela. Uz to, u sredini je dodatni 8.3-ični ekran na kojem se nalaze dodatne informacije. Za potpuni ugođaj u unutrašnjosti brine Bang & Olufsen glazbeni sustav te ambijentalno osvjetljenje dostupno u 30 različitih boja.

Što se motorizacije tiče, u ponudi će se naći četiri dizelaša i jedan benzinac. Osnovni motor je 2,0-litreni dizelaš snage 152 KS. Slijede ga dizelaši sa 165 KS, odnosno 192 KS. Benzinac (2,0 TFSI) snage 255 KS prema navodima iz Audija troši samo 6,8 L/100km. Najjači dizelaš u ponudi (3,0 TDI) broji pozamašnih 290 KS. Zanimljivo je da novi quattro pogon isključuje stražnji pogon kada nije potreban, odnosno uključuje ga u situacijama kad osjeti da je potreban, čime se smanjuje potrošnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:06