CES LAS VEGAS

Pretvaraju noć u dan: Japanci predstavili prva infracrvena laserska svjetla za automobile

Inovacija u području rasvjete bi mogla otvoriti mogućnosti dizajna, a istovremeno poboljšati napredne funkcije pomoći u vožnji

Kyocera laserska svjetla

 YouTube Screenshot

Japanska Kyocera osmislila je inovaciju u području rasvjete koja bi mogla otvoriti mogućnosti dizajna, a istovremeno poboljšati napredne funkcije pomoći u vožnji.

Industrijski div objavio je na CES-u ovog tjedna putem svoje podružnice KYOCERA SLD Laser da je prva tvrtka na svijetu koja je predstavila modul prednjih svjetala koji isporučuje jarko lasersko svjetlo za duga i kratka svjetla, kao i infracrveno svjetlo. To znači da jedan sustav prednjih svjetala može osigurati osvjetljenje i za vozača i za sve infracrvene kamere koje vozilo može imati u sebi.

Kyocera tvrdi da njeni moduli prednjih svjetala LaserLight isporučuju veliku svjetlinu, veliki domet, osvjetljenje za vozače s oštrim prekidima, omogućujući im da vide veći dio ceste, bez zasljepljivanja nadolazećih vozača. To će, kaže se, dovesti do boljih sigurnosnih rezultata agencija za testiranje poput Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), koji se često žale na prednja svjetla, posebno na višim vozilima poput SUV-ova.

image

Kyocera laserska svjetla

Kyocera

U međuvremenu, infracrveno svjetlo osigurava bolju vidljivost za kamere za noćno gledanje. Osim toga, omogućuje nove funkcije prednjeg osvjetljenja, uključujući 3D bljeskalicu i LiDAR senzor, što bi moglo biti od pomoći za funkcije autonomne vožnje.

Tvrtka ovu sposobnost emitiranja bijele i infracrvene svjetlosti naziva "dvostrukom emisijom" i kaže da to nije moguće s LED rasvjetnim elementima jer se ne mogu modulirati pri dovoljno velikim brzinama. To znači da stvarni moduli prednjih svjetala mogu biti manji, dajući automobilskim dizajnerima više slobode pri dizajnu.

image

Kyocera laserska svjetla

Kyocera

Elementi LaserLight raspoređeni su u setove od četiri po prednjem svjetlu: dva za kratka svjetla i dva za duga svjetla. Osim toga, Kyocera kaže da se njihovo lasersko osvjetljenje može ugraditi i u optička vlakna. To bi, sugerira, mogli koristiti proizvođači automobila koji žele osvijetliti svoj logo ili rešetku na kreativan način.

Primjene se, međutim, mogu proširiti na avionsku, željezničku ili pomorsku industriju. Sada, međutim, kaže da je spreman isporučiti prednja svjetla proizvođačima originalne opreme i njihovim dobavljačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2023 18:30