AUKCIJE

PRILIKA ZA FANOVE MARŠALA: prodaje se jedinstveni Titov Mercedes 600 Pullman Landaulet. Može biti vaš za 22 milijuna kuna!

Izrađen u tek devet primjeraka, jedan od najprestižnijih Mercedesa svih vremena sa šestorim vratima i otvorenim krovom bio je rezerviran za predsjednike država, diktatore i pape. U jednom se rado vozio i Josip Broz Tito...
 Cropix, Tom Hartley Jnr

Britanska prodajna kuća Tom Hartley Jnr specijalizirana je za prodaju ekskluzivnih i legendarnih automobila, a jedan primjerak koji se ovih dana pojavio u prodaji posebno je zanimljiv, naročito fanovima lika i djela nekadašnjeg jugoslavenskog maršala.

Naime, riječ je o Mercedesu 600 Pullman Landaulet, i to ni više ni manje nego onom koji je bio u vlasništvu propale tvorevine u kojoj smo živjeli, a koristio ga je Josip Broz Tito! Inače, bilo je proizvedeno tek 59 primjeraka Pullmana Landaulet.

kumrovec 260507
obljetnica rodjenja josip broz tito 
foto marko miscevic
-desk-
-sd- 
dan mladosti
/ CROPIX

Ovaj Titov je još rjeđi jer je riječ o jednom od tek devet ikad izrađenih sa šest vrata (a ne četiri) i preklopivim krovom na stražnjem dijelu. Sama oznaka "Landaulet" odnosi se na činjenicu da se na stražnjem dijelu auta krov može spustiti, pa je upravo je zbog toga bio pogodan za čelnike država. Posebice su ga voljeli koristiti pape i čelnici Njemačke vlade.

FOTO: TOM HARTLEY JNR

Tito je također jedan od onih koji nije mogao odoljeti kupnji ovakve ultimativne krstarice. Konkretan primjerak naručen je sa mnoštvom dodatne opreme što se može i vidjeti iz slika. U oči upada i hladnjak sa pripadajućim čašama koji je služio predsjedniku Titu da se osvježi prilikom posjeta različitim mjestima.

Britanska kuća Tom Hartley Jnr objavila je i podatak da je auto prešao tek 27.378 km. Tko želi postati vlasnikom ovog rijetkog Mercedesa bogate povijesti, morat će izdvojiti poveći iznos. Naime, početna cijena po kojoj se nudi iznosi 22 milijuna kuna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:36