JEDNOSTAVNI TRIKOVI

Priprema auta za toplije dane: Za čudo je potrebno jedno prijepodne i par stotina kuna

Nije dovoljno samo zamijeniti gume i brzinski oprati auto, temeljita priprema zahtjeva malo više truda

Priprema automobila (ilustracija)

 Panther Media GmbH/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako mnogi vozači smatraju da mogu preskočiti pripremu automobila za proljeće i ljeto, ona je itekako nužna. I pritom ne mislimo samo na zamjenu guma ili brzinsko pranje u autopraonici, već na temeljitu prilagodbu automobila za toplije dane.

Ako ste imali sreće, dobili ste poziv iz vašeg ovlaštenog servisa za besplatnu proljetnu provjeru svih ključnih elemenata, no ako niste, ne očajavajte. Za kompletnu pripremu automobila dovoljno je jedno prijepodne i par stotina kuna, ovisno o tome koliko ste tijekom godine zanemarili potrebe svog ljubimca.

image

Pranje automobila

Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Ovo je par sitnica kojima ćete život u automobilu učiniti jednostavnijim.

Kao prvo, nikad ne podcjenjuje važnost posjedovanja ispravne i potpune opreme poput kutije prve pomoći, žarulja, trokuta i prsluka.

image

Kutija prve pomoći

Željko Puhovski

Vozači ih u pravilu i imaju, ali mnogi ih i dalje zatrpavaju torbama i ostalom prtljagom. Ako ste već koristili žaruljice iz kompleta, nadopunite ga na vrijeme, jer nerijetko pregaraju baš one iste, a ako ste s autom dobili jedan od onih klimavih trokuta, zamijenite ga boljim, kojeg neće srušiti prvi automobil koji prođe pored njega.

Ne zaboravite na sigurnosni prsluk, odnosno njegovo pozicioniranje na uvijek dostupno mjesto u kabini, u pretincu za rukavice ili ispod sjedala. U slučaju potrebe, bez prsluka nemojte izaći iz auta, a kamoli izaći na prometnu cestu jer to može biti vrlo opasno.

image

Provjera razine ulja

Željko Puhovski

Također, u prtljažniku je pametno imati rezervnu litru ulja i tekućine za stakla, jer čak i ako vozite potpuno novi moderni auto to ne znači da vam se ne može dogoditi da negdje zapnete u koloni, ostanete bez goriva ili se susretnete s nekim drugim problemom....

image

Metlice brisača

Ivan Lacković

Što se tiče vjetrobranskog stakla, još jedna od stavki koju je lako previdjeti pri redovitom održavanju je pravodobna zamjena tekućine za pranje stakla jer kako zimska ima otpornost na smrzavanje, tako ljetna ima bolja svojstva na višim temperaturama. Metlice brisača pametno je mijenjati svake druge godine, pa i češće.

Ako u prtljažniku imate rezervni kotač, svakako provjerite da li je ispravno napunjen. Ako tlak nije ispravan, može ubrzo puknuti i rezervna guma.

image

Akumulator

Željko Puhovski

Ključni dio automobila su akumulator i ulje. Provjera razine motornog ulja u sustavu jedna je od najjednostavnijih radnji koja vas može poštedjeti velikih problema na putovanju. K tome, nikada nije loše imati dodatnu litru u prtljažniku.

Iskustva pokazuju da vozači kvar akumulatora očekuju zimi, no on se jednako opterećuje i ljeti. Ako uzmete u obzir da više od 40 posto kvarova na automobilu izazove neispravan akumulator, jasno je da trebate provjeriti njegovo stanje.

image

Rashladna tekućina

Željko Puhovski

Još jedan važan detalj je rashladna tekućina koje u sustavu uvijek mora biti dovoljno. Neki vozači smatraju kako antifriz treba koristiti zimi, dok je ljeti sasvim dovoljna i voda. To je, međutim, greška, jer današnji rashladni sustavi rade na dosta visokim radnim temperaturama, a antifriz ima nešto više vrelište i sigurno će teže zakuhati.

image

Klima uređaj

Arhiva Cropix

Svake dvije godine potrebno je napraviti servis klima uređaja bez obzira na to što vam se možda čini da ona dobro radi. Kontrolira se tlak u uređaju i obavlja se zamjena plina i ulja, ulja u kompresoru, filtera ventilacije...

Klima nije samo komforni faktor vožnje nego na visokim ljetnim temperaturama, ako ne radi, može postati i sigurnosni problem. Ako će prestati s radom, to će se prije dogoditi na ekstremnim temperaturama.

image

Vulkanizer

Marin Tomaš

Za kraj, ako već niste, svakako promijenite gume na automobilu. No, tu ne mislimo na sve vozače, izuzetak su oni koji koriste cjelogodišnje gume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 17:49