STUDIJA

Prodaja auta s unutarnjim izgaranjem dosegla je vrhunac 2017.: ‘Nikada se neće vratiti na tu razinu‘

Oko 86 milijuna automobila s unutarnjim izgaranjem prodano je 2017. u usporedbi s 69 milijuna prošle godine

Punjenje električnog automobila (ilustracija)

 Profimedia

Nova studija navodi da je prodaja vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem dosegla vrhunac 2017. godine i da se nikada neće vratiti na razinu prije pandemije.

Analiza koju je proveo Bloomberg otkriva da je prodaja putničkih vozila s unutarnjim izgaranjem dosegla vrhunac 2017. s 86 milijuna prodanih jedinica, uključujući prodaju tradicionalnih hibrida. U međuvremenu, iste godine prodano je nešto više od milijun električnih i plug-in hibridnih vozila.

image

EV punjač (ilustracija)

Profimedia

Razlika u odnosu na 2022. je velika. Prošle je godine prodaja vozila s unutarnjim izgaranjem pala za gotovo 20 posto na 69 milijuna jedinica, dok je prodaja plug-in hibridnih vozila skočila na 2,9 milijuna, a prodaja baterijskih električnih vozila na 7,5 milijuna.

Glavna tržišta poput Sjeverne Amerike, Europe i Kine pokazuju isti trend. Na primjer, 2017. godine u Kini je prodano 24,22 milijuna vozila s unutarnjim izgaranjem u usporedbi sa samo 110.000 plug-in hibrida i 42.000 baterijskih električnih vozila.

image

Punjenje Tesle (ilustracija)

Profimedia

U 2022. prodaja vozila s unutarnjim izgaranjem pala je na 17,47 milijuna, dok je prodaja plug-in hibrida porasla na 1,48 milijuna, a prodaja EV-ova narasla je na 4,6 milijuna.

Bloomberg očekuje da će i ostala tržišta velikim dijelom slijediti ovaj trend. Na primjer, u jugoistočnoj Aziji će se u nadolazećim godinama prodavati sve veći broj električnih vozila i vjerojatno će nadmašiti rast prodaje vozila s unutarnjim izgaranjem. Osim toga, očekuje se da će broj prodanih električnih vozila u Indiji znatno porasti u nadolazećim godinama.

image

Punjenje električnog automobila (ilustracija)

Profimedia

U Meksiku i Brazilu prodaja novih vozila je uglavnom nepromijenjena. Afrika je jedini kontinent koji bi mogao zabilježiti mali porast prodaje vozila s unutarnjim izgaranjem 2023. u odnosu na razine iz 2022. godine.

Istraživači u konačnici vjeruju da će globalna flota vozila s unutarnjim izgaranjem ostati relativno stabilna sljedeće tri godine prije nego što počne opadati od 2026. jer broj električnih vozila na cestama i dalje raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:21