tržište automobila

Prodaja auta u Europi trenutno rekordno raste, no prognoze za budućnost nisu blistave

Prodaja električnih automobila je jako porasla, no ni blizu koliko su se nadali proizvođači i zakonodavci

Salon automobila (ilustracija)

 Auto klub

Europska udruga proizvođača automobila ACEA objavila je svoje izvješće o stanju automobilske industrije i tržišta na starom kontinentu u prva tri kvartala tekuće godine. Čini se kako proizvođačima auta u Europi trenutno "cvatu ruže", no bliska budućnost se prema prognozama ACEA-e ne čini tako blistavom.

Prodaja automobila u EU-u porasla je za gotovo 17% u prva tri kvartala ove godine, no sve to je uvelike i posljedica završetka korona krize i krize s nedostatkom dijelova, prvenstveno čipova za automobile. Već u posljednjim mjesecima ove godine vidljiv je veliki trend smanjenja rasta prodaje tako da se predviđa rast od samo 12 posto na razini cijele godine.

image

Salon automobila, ilustracija

Profimedia

Prognoze za iduću godinu su vrlo skromne, nakon stabilizacije, tržište će dodatno usporiti te se očekuje da će 2024. godine prodaja automobila u EU porasti za 2,5 posto, dakle mnogo sporijim tempom nego u ovoj godini.

Slično je i s prodajom električnih automobila. Ona je jako porasla, no ni blizu toliko koliko su se nadali proizvođači automobila i zakonodavci. U prva tri kvartala prodano je 55 posto više auta nego u istom razdoblju 2022. godine.

To zvuči kao ogroman porast, no pogledamo li ukupnu sliku shvatit ćemo da će električni auti do kraja ove godine doći na samo 14,5 posto udjela u ukupnoj prodaji i sve to uz velike subvencije i uz njihovo masovno forsiranje i "guranje" od strane proizvođača. Uz sve to posljednjih mjeseci je primjetno kako rast prodaje električnih automobila usporava, a potražnja za njima pada.

image

Salon automobila, ilustracija

Profimedia

Europa je po rastu na razini SAD-a i Japana. Japansko i američko tržište snažno su rasla u prva tri kvartala 2023. godine, Japan 18 posto, a SAD 15 posto. S druge strane, kinesko tržište automobila jako je zastalo u prva tri kvartala 2023., uz nominalan rast od samo 0,2 posto Globalno gledano, prodaja automobila porasla je za gotovo 9 posto u prva tri kvartala 2023

Više od devet milijuna automobila proizvedeno je u EU u prva tri kvartala 2023., što je povećanje od 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. SAD je tu osjetno lošiji jer je proizveo manje od šest milijuna automobila, s rastom od 11,2 posto. Japan je u prva tri kvartala proizveo 5,6 milijuna automobila, što je rast od 18,5 posto. Globalni lider Kina je proizvela 17,5 milijuna automobila u prva tri tromjesečja, i bilježi osjetno sporiji rast od 4,7 posto, po čemu je gora od svih velikih regija za proizvodnju automobila. To se prije svega može pripisati slabom rastu prodaje u Kini.

image

Salon automobila

Jakov Prkić/CROPIX

Kina je bila najveći uvoznik automobila proizvedenih u EU-u, kako u volumenu tako i po vrijednosti, s rastom od impresivnih 58,1 posto, što predstavlja 17,2 posto tržišta. Glavni razlog tome je nedostatak automobila iz uvoza od 2020. do kraja 2022. godine. Tržišta uvoznih automobila u SAD-u i Velikoj Britaniji porasla su za impresivnih 62,4 posto odnosno 33,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:41