RANIJE OD PLANIRANOG

Proizvođači se dogovorili: Evo kada prestaje proizvodnja kamiona i kombija na dizelsko gorivo

Očekuje se da će proizvođači u razvoj takvih kamiona zajedničkim snagama uložiti do 100 milijardi eura
Mercedes GenH2 Truck
 Mercedes

Najveći proizvođači kamiona i komercijalnih vozila u Europi obvezali su ukinuti proizvodnju tradicionalnih motora s unutarnji izgaranjem na dizelsko gorivo do 2040. godine. Deset je to godina ranije od prvotnog plana, u ponedjeljak je izvijestio Financial Times, uoči službene objave proizvođača kamiona.

image
Volvo autonomni kamion
Volvo Trucks

Tako su dionici alijanse koju čine Ford, Scania, Man, Volvo, DAF, Daimler i Iveco, potpisali zajedničku obvezu postupnog ukidanja dizelskih motora kod kamiona u roku od dva desetljeća i predanijem radu na uvođenju novih pogona na vodik, struju te sintetička goriva.

Očekuje se da će proizvođači u razvoj takvih kamiona zajedničkim snagama uložiti do 100 milijardi eura, izjavio je za Financial Times Henrik Henriksson, izvršni direktor tvrtke Scania.

image
Elektrificirani kamion Scania
Scania

"Ni jedna pogonska tehnologija neće prevladati, već će se istovremeno koristiti više tipova pogona u kamionima”, rekao je Henriksson, koji je ujedno i predsjednik Odbora direktora za komercijalna vozila Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) za 2020. godinu.

Objava najvećih europskih proizvođača gospodarskih vozila dolazi samo nekoliko dana nakon što je Europska unija prošlog tjedna postigla sporazum o strožim ciljevima smanjenja emisija kod vozila u narednom desetljeću.

image
Mercedes GenH2 Truck
Mercedes

Nakon dugih rasprava, proizvođači su se dogovorili postići 55-postotnu redukciju neto emisija stakleničkih plinova do 2030. u odnosu na razinu iz 1990. godine, kako bi do 2050. bili ugljično neutralni.

Europski proizvođači kamiona već rade na alternativnim tehnologijama pa je tako primjerice, Daimler u rujnu predstavio konceptni kamion s pogonom na vodikove gorive ćelije Mercedes GenH2 Truck s dometom do 1000 kilometara.

image
Volvo Trucks
Volvo Trucks

Prva testiranja korisnika ovog kamiona započet će za dvije godine dok je početak serijske proizvodnje predviđen u drugoj polovici ovog desetljeća. Isto tako, Volvo Trucks već iduće godine nakon švedskog na većinu europskih tržišta uvodi kompletan asortiman kamiona na struju što je vrlo važan korakna putu do transporta bez fosilnih goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:59