KRENULO JE...

Prosvjed u Boschu: Zbog prelaska na električna vozila ukinut će se više od 1000 radnih mjesta

Oko 3000 radnika najvećeg europskog proizvođača automobilskih dijelova je pokrenulo prosvjed zbog Boschovog plana u Buehlu

Bosch tvornica

 Profimedia

Čini se kako zaposlenici Volkswagena nisu jedinici njemački radnici koje brine elektrifikacija automobilske industrije. I u Boschu su započeli štrajkovi diljem Njemačke, nakon što su radnici suočeni s mogućim gubitkom posla.

Prema sindikatu IG Metall, oko 3000 radnika najvećeg europskog proizvođača automobilskih dijelova je pokrenulo prosvjed zbog Boschovog plana u Buehlu. Njima su se kasnije pridružili radnici iz pogona kompanije u Münchenu i Arnstadtu.

image

Proizvodnja u Boschu

Bosch

Sva tri pogona suočena su s mogućnosti gubitka radnih mjesta. U Buehlu će od 2025. godine 1000 radnika biti višak kao rezultat preseljenja, rezova ili novih zapošljavanja. Tvornica u Arnstadtu koja se bavi proizvodnjom regulatora generatora, djela koji nije potreban električnim vozilima, zapošljava 100 radnika, od kojih bi svi mogli ostati bez posla. U Münchenu, 250 radnih mjesta moglo bi biti preseljeno u inozemstvo, iako konačna odluka još nije donesena.

Planovi su posljedica globalnog pomaka prema proizvodnji električnih vozila, a Bosch navodi kako se treba prilagoditi promjenjivim zahtjevima. U razgovoru za Reuters, glasnogovornik Boscha je rekao: 'Naš je cilj osmisliti mjere u dijalogu s društvenim predstavnicima s ciljem iscrpljivanja svih mogućnosti za nastavak zaposlenja, uz istovremeno ukazivanje na mogućnosti za nova zaposlenja izvan tvrtke'.

image

Bosch tvornica

Profimedia

Frank Sell, voditelj radničkog vijeća za Boschov odjel za rješenja mobilnosti, izjavio je da 'Nitko ne poriče da strukturna promjena u Boschu zahtijeva veliki trud. Ali transformacija mora biti poštena i u fokusu imati radnike'.

Ranije ove godine, Boschov izvršni direktor Volkmar Denner, žestoko je kritizirao planove EU-a da učinkovito 'uništi' motor s unutarnjim izgaranjem. Tada je istaknuo rizik da nastojanja Europske unije ignoriraju mogućnost gubitka poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:33