DOBRO SE OPORAVLJA

Protivio se sigurnosnoj mjeri koja mu je spasila život! ‘Bez toga sada ne bih pričao‘

Francuski vozač nevjerojatno se izvukao živ iz stravične nesreće i sudara koji je prepolovio njegov bolid
Romain Grosjean
 BRYN LENNON, Romain Grosjean Instagram

Francuski vozač nevjerojatno se izvukao živ iz stravične nesreće i sudara koji je prepolovio njegov bolid. Na kraju je prošao tek s manjim opeklinama, a engleski Daily Mail navodi kako mu je inovacija čiji je bio glasni protivnik - zapravo spasila život.

Sigurnosni standardi Formule 1 dramatično su se popravili od 1950-ih, a ovo su ključne inovacije koje su spasile život ovog 34-godišnjaka.

Video sudara pogledajte OVDJE

Sigurnosna inovacija naziva 'HALO' uvedena je 2018. godine. Mnogi su bili uvjereni da će biti isuviše nametljiva. Riječ je o šipki od titana koja teži oko devet kilograma i koja se nalazi u cockpitu posred vidnog polja vozača. Mnogi su vozači bili uvjereni da će smetati vidnom polju, ali ona štiti glavu pojedinog vozača od letećih ostataka prilikom sudara.

Mnogi su uvjereni da Grosjean ne bi imao šansu uopće pobjeći iz bolida da nije bilo sustava 'HALO' jer bi od siline udarca nekog ostatka vozač ostao u besvjesnom stanju zarobljen u bolidu. A ovako se on uspio osloboditi pojasa i usprkos 27 sekundi provedenih u vatri iz svega izaći s manjim ozljedama.

Kroz povijest su slične nesreće uzrokovale smrti F1 vozača, a među njima je i momčadski kolega Jackieja Stewarta Francois Cevert koji je nastradao 1973. godine.

"Nisam bio za sustav HALO prije nekoliko godina, ali mislim da je to najveća stvar koju smo uveli u Formulu 1 i bez toga ne bih ovdje mogao pričati s vama", rekao je Grosjean iz bolnice nakon nesreće.

Druga sigurnosna mjera kojoj Grosjean duguje život je, mnogi smatraju, 'Hans sustav' koji je uveden 2003. godine, a služi zaštiti glave i ruku. Potpora glavi i vratu napravljena je od karbonskih vlakana i smještena je iza glave i pričvršćena za kacigu. Njezina svrha je da spriječi jaki trzaj glave u nesreći.

Ovakva vrsta ozljeda dovela je do smrti Rolanda Ratzenbergera u kvalifikacijama za VN San Marina 1994. na Imoli.

Dakako, veliku ulogu u preživljavanju Grosjeana bez sumnje su odigrali super moderna kaciga i odijelo. Sve u svemu, pravo je čudo da je Francuz preživio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 19:55