RENAULT 21 TURBO

Puno francuskih automobila, scena auto potjera i puno nasilja. Je li "Izgubljeni metak" najnoviji akcijski film na Netflixu vrijedan gledanja?

Lost Bullet
 NETFLIX

Na Netflixu je nedavno izašao "Balle perdue" (Izgubljeni metak), francuski film s čuvenim Renaultovim modernom klasikom u glavnoj ulozi - modelom 21 Turbo iz 1990. godine. Na plakatu filma možemo vidjeti crvenu sportsku limuzinu s ugrađenom željeznom konstrukcijom sprijeda po uzoru na prerade iz filma "Fury Road", pa nas je kao auto entuzijaste ovaj naslov jako zainteresirao.

Nedavno smo također na Netflixu imali priliku pogledati film "Lo Spietato” u našem prijevodu "Nemilosrdni", talijanski akcijski krimić u kojem se u jurnjavama po ulicama Milana pojavljuju brojni moderni klasici iz 1980-ih i 1990-ih - od Lamborghinija Diabla do Lancije Delte Integrale, Alfa Romea Alfette, Ferrarija 208 GTS Turbo i mnogi drugi... Ako se prisjetimo posljednjeg nastavka "Nemoguće misije" s Tomom Cruiseom, prisjetit ćemo se pojavljivanja BMW-a M5 e28 iz 1980-ih, pa na koncu možemo zaključiti kako su čuveni automobili od prije tridesetak godina sve zanimljiviji filmašima u ulogama junaka filmskih jurnjava.

image
Lost Bullet
NETFLIX

Tako su u "Izgubljenom metku" Francuzi dali šansu, posebno u Francuskoj obožavanom, sportskom sedanu Renault 21 Turbo u njihovom slengu poznatijem kao "vingt et un deux lit turbo".
Radnja filma vrti se oko genijalnog mehaničara suočenog s optužbom za ubojstvo koji mora pronaći crveni Renault jer se u njemu nalazi trag koji će dokazati njegovu nevinost i osloboditi ga optužbi za ubojstvo. Akcija, makljaža, pucnjava spletke i intrige dio su svakog akcijskog krimića pa tako i ovog u kojem se isprepliću odanost, izdaja, ljubav, pokvareni policajci i puno jurnjave.

image
Renault 21 Turbo
Renault

Nakon gledanja zaključak je kako je u "Izgubljenom metku" na jedan simplificiran način ispričano sve već viđeno u visokobudžetnim akcijskim krimićima poput Ronina (ili Fury Road barem što se tiče opremanja automobila).
Glavnu ulogu igra Alban Lenoir u ulozi Lina, automehaničara koji završi u zatvoru nakon neuspjele pljačke draguljarnice u za pljačku posebno prerađenom običnom Renaultu Cliju, ali sa središnje smještenim V12 motorom iz Lamborghinija. Zvuči obećavajuće, zar ne?
Nadalje, njegov talent "slaganja automobila" upadne u oči šefu posebne policijske jedinice presretača u stilu Mad Maxa koji na cesti moraju zaustaviti trgovce drogom u brzim automobilima.
Akcijske scene izvedene su u europskom stilu, izravnom, sirovom i realističnom, onakvom kakvog više nećete vidjeti u američkim filmovima.

image
Lost Bullet
NETFLIX

No scene jurnjave koje tek donekle podsjećaju na one najbolje "Luc Bessonovske" iz kultnog serijala "Taxi" djeluju pomalo presporo. Međutim, sve scene i "stuntovi" su stvarni, a ne kompjuterski generirane slike. I scene makljaže su odlično režirane i uzbudljive, a u pamćenju gledatelju ostaje scena kad Lino sam brutalno pretuče baš sve policajce iz policijske postaje prilikom bijega.
Nećemo vam dalje otkrivati detalje, film nije produkcijsko savršenstvo, no zadržava pažnju gledatelja od početka do kraja, posebno ako ste fanovi kultnih francuskih jurilica s kraja 20 stoljeća. Tada se isplati utrošiti dva sata na gledanje "Izgubljenog metka"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:09