EKSPOLOZIJA VRIJEDNOSTI

'Rast cijene dionice Tesle uzrokovan je masovnom psihozom!' - stari lisac autoindustrije Bob Lutz prokomentirao nerealni rast vrijednosti Tesle

 CNBC

Bob Lutz, stari lisac autoindustrije ovih je dana prokomentirao nevjerojatan rast vrijednosti dionica Tesle koje su u preteklih 6 mjeseci porasle za čak 250 posto (vrijednost trenutno iznosi 104,5 milijardi dolara)!

Pritom je u BBC Business Daily podcastu izjavio kako ne može shvatiti i objasniti takav rast.

„Pričao sam sa stručnjacima iz Goldman Sachsa, koji su inače eksperti za takve stvari, te umjesto odgovora dobio pitanje znam li ja što se događa u Tesli, postoji li nešto što nitko ne zna, a zbog čega bi cijene dionica mogle toliko rasti”, izjavio je tijekom razgovora.

„Nitko to ne može objasniti, niti jedna fundamentalna analiza (koristi se za predviđanje cijena dionica u budućnosti, a kombinira makroekonomske i granske analize kao i analize samih kompanija) ne može i nije mogla predvidjeti ovakav rast”, nadodao je.

„Za rast je vjerojatno zaslužna psihologija, mogao bih čak reći masovna psihoza!” - kontroverzno je zaključio pri kraju razgovora.

Ističe kako očekuje da će se cijene „normalizirati”, odnosno spustiti na nižu razinu kakva se i očekivala prema svim analizama. Lutz je svoje riječi potkrijepio činjenicom da su električna vozila skupa i neprofitabilna.

Uz to, do 2030. godine bi se prema njegovim predviđanjima 15 posto globalne potražnje moglo odnositi na električare, što znači da će i dalje prevladavati potražnja za benzincima, dizelašima i hibridima.

Ipak, kako ne bi bilo krivog tumačenja, Lutz je objasnio kako „ne postoji ništa loše s tim automobilima”. Tesla je prema njemu jedan od najboljih i najljepših automobila na tržištu, ali smatra da rast cijena ipak nije opravdan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:03