ODLIČNI FINANCIJSKI REZULTATI

REKORDNA GODINA za FCA grupu: završili 2016. godinu s 1,8 milijardi eura dobiti

Iako je ukupna proizvodnja pala za 3 posto, uz prihode na sličnoj razini rashodi su smanjeni što je rezultiralo puno boljim rezultatima
 REUTERS

Fiat-Chrysler grupa jučer je objavila financijske rezultate koji pokazuju najbolje rezultate otkad je grupa formirana. Pritom su obećali dodatne pogodnosti za svoje radnike u obliku bonusa. Izvršni direktor Sergio Marchionne izjavio je kako su dobre brojke rezultat provođenja strateškog plana koji za cilj ima povećanje prisutnosti grupe na tržištima i povećanje profita. "Ovo je bila rekordna godina za nas, ali trenutno smo ostvarili tek 60% od plana koji smo si zacrtali ostvariti od 2014. do 2018. godine. Iako se tada plan mnogima činio nerealnim, dokazali smo kako možemo poslovati uspješno i ostvarivati zacrtane ciljeve."- izjavio je Marchionne. Dobit FCA grupe nakon oporezivanja u 2016. godini iznosila je 1,8 milijardi eura. To je ogromno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu kada je dobit bila tek 93 milijuna eura za što su najviše krivi opozivi i restrukturiranje.

Za 2017. godinu kao plan navode ostvarenje dobiti od 3 milijarde eura, što je prilično optimistična tvrdnja. Što se tiče tržišta vrijednosnih papira, i tu su ostvarili odlične rezultate budući da je cijena dionice u posljednja tri mjeseca narasla za 70 posto. Kao nagrada za dobre rezultate, radnicima će u veljači biti isporučeni bonusi prema broju odrađenih sati.

Zanimljivo je da je ukupna prodaja u 2016. godini iznosila 4,7 milijuna primjeraka, što je pad od 3 posto u odnosu na godinu prije. Ukupni prihodi iznosili su 111 milijardi eura (oko milijardu i pol manje nego prošle godine). Ipak, zbog povećanja profitnih marži u SAD-u (prodajom većeg broja pick-up vozila i SUV-ova) te povećanja prodaje u Europi godinu su završili sa pozamašnom dobiti. Marcionne vjeruje kako će do 2018. godine ostvariti krajnji cilj- prodaju više od 8 milijuna vozila na godišnjoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:56