NASTAVAK SURADNJE

Renault i Nissan spremaju novu alijansu. Mnogo toga se mijenja

Nissan bi trebao preuzeti značajan udio u Renatovoj električnoj tvrtki Ampere, A Renault smanjiti svoj udio u Nissanu

Nissan (ilustracija)

 Taidgh Barron/Zuma Press/Profimedia

Nissan i Renault navodno su postigli dogovor o restrukturiranoj alijansi i uskoro bismo mogli dobiti službeno priopćenje o detaljima nastavka suradnje. Pregovori između dva proizvođača koji usko surađuju još od 1999. godine trajali su duže vrijeme.

U veljači je najavljen okvir za novi savez prema kojem bi Nissan trebao preuzeti do 15% udjela u Renaultovoj tvrtki za električna vozila Ampere, dok bi Renault trebao smanjiti svoj udio od 43% u Nissanu.

Nakon te najave navodno su neki visoki rukovoditelji i direktori Nissana osporili odredbe sporazuma i tražili njegovu izmjenu.

Reuters saznaje da se u pregovorima nakon veljače smanjilo ulaganje Nissana u Ampere. Umjesto 15 posto udjela Nissan će uzeti udio koji bi mogao biti manji od 10 posto.

Sve ovisi o vrijednosti Renaultove tvrtke za električne aute kada izađe na burzu. Stručnjaci vrijednost Amperea procjenjuju na 10 milijardi eura.

image

Renault Clio (ilustracija)

WHamdi.B

Renault posebno želi privući što više investitora u Ampere. Mitsubishi je izrazio zanimanje za preuzimanje malog udjela u tvrtki, a proizvođač poluvodiča Qualcomm potvrdio je da će i on ulagati.

Bivši šef Nissana i Renaulta, kontroverzni Carlos Ghosn rekao je medijima da najnoviji sporazum između dviju kompanija sugerira da među njima još uvijek postoji veliko nepovjerenje.

"Posljednjim sporazumom se pokušava ići na mini savez s vrlo smanjenim opsegom suradnje. Još uvijek postoji veliko nepovjerenje između dvije organizacije, upravo je takva situacija", rekao je Ghosn.

Nikakve službene potvrde o dogovoru oko alijanse još nema, a Nissan je u nedavnoj izjavi opisao pregovore kao "u tijeku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:09